Vučić: Pompeo je želio čuti stav Srbije o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u utorak, posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u New Yorku, da Srbija može da računa na američku podršku kada je reč o ukidanju taksi koju je Vlada Kosova uvela na uvoz robe iz Srbije i nastavku dijaloga Srbije i Kosova.

“Dugo smo razgovarali o svemu, želeo je da čuje šta Srbija misli, pre svega, o rešavanju kosovskog problema. Čini mi se da sam na najkraći i najjednostavniji način rekao stav Srbije”, napisao je na Instagramu predsednik Srbije.

Zamolio je, kako kaže, američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila, da još snažnije utiče na vlasti Kosova da ukinu takse koju su nametnuli Srbiji u novembru prošle godine.

“I po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku, jer oni, kao i mi, smatraju da je važno da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine”, zaključio je Vučić.

Važnost nastavka dijaloga

Američki državni sekretar je rekao da je sa predsednikom Srbije imao produktivne razgovore o dijalogu Srbije i Kosova i pristupanju Srbije Evropskloj uniji.

On je to napisao na svom Twitter nalogu po završetku sastanka u New Yorku.

“Normalizacija odnosa sa Kosovom će ojačati stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice”, naveo je Pompeo.

Sastanak Vučića i Pompea trajao je duže nego što je bilo predviđeno, oko dva sata.

Sastanak američkog državnog sekretara i predsednika Srbije potvrda je da je SAD i dalje angažovan sa svim liderima Balkana u cilju podrške regionalnoj bezbednosti, stabilnosti i miru, rekao je Tanjugu uoči sastanka američki ambasador u Srbiji Kyle Scott.

Izvor: Al Jazeera i agencije