Vučić: Piloti helikoptera nisu krivi, oni su heroji

Aleksandar Vučić: Kao bezbroj puta do sada, pilot Omer Mehić je želio spasiti dijete (Reuters)

Tužilaštvo će ispitati svaku vrstu krivične odgovornosti za pad vojnog helikoptera u kojem je poginulo sedam osoba, a svaku vrstu političke odgovornosti tražite od mene, izjavio je u subotu premijer Srbije Aleksandar Vučić, komentirajući objavljene izvještaje o nesreći u kojoj je, u pokušaju spašavanja bebe stare pet dana, poginulo sedam osoba.

Dačić: Nedopustiva zloupotreba

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u subotu da je nedopustivo da se istraga o padu helikoptera zloupotrebljava za vođenje političke kampanje, koja ne samo da potkopava ugled Vojske Srbije, nego i duboko vrijeđa osjećanja porodica poginulih u nesreći.
“Duboko humani i požrtvovani čin spasavanja života jednog deteta zaslužuje puno poštovanje i ne sme se dozvoliti da, u potrazi za krivcima, heroje pretvaramo u krivce”, navodi se njegovoj u izjavi, prenosi Tanjug.
Prema njegovim rečima, poštovanje prema žrtvama treba biti osnovna tačka u svim medijskim izvještavanjima i političkim nastupima, a odgovornost trebaju utvrditi nadležni državni organi.
“Tako se postupa u svim civilizovanim društvima u kojima se nesreće dešavaju”, kazao je Dačić, saopćilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

On kaže da su “članovi posade heroji, a ne krivci” te je pozvao javnost da prekine hajku na njih.

“Zadovoljite se time što ste jurili i krivili ministre, generale i pukovnike i molim vas da sada ne krivite [pilota helikoptera] Omera Mehića. Kao bezbroj puta do sada, želeo je da spase jedno dete. Nije uspeo i sam je platio cenu. Omer nije kriv, kao ni [komandant 204. vazduhoplovne brigade Predrag] Bandić, ni mnogi drugi”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Premijer Srbije je kazao kako posada helikoptera, za njega lično i za Vladu, nije ništa kriva te dodao da su oni heroji i da će ih “tako pamtiti i on, i Srbija”.

Ne miješati se u posao tužilaštva

Prema njegovim riječima, da bi bila stavljena tačka na priču o helikopteru, potrebno je da tužilaštvo, koje je samostalan organ, uradi svoj posao i najavio kako se u to niko neće miješati.

Vučić je podsjetio kako je nedavno javnost u Njemačkoj pružila podršku porodici kopilota koji je kriv za pad aviona Germanwingsa, dok se u Srbiji događa suprotno.

Zato je još jednom zamolio da se poštuju žrtve.

I on je mislio, kaže, da izvještaji ne bi ni trebali biti objavljeni te je ponovio da je Vojska Srbije “najbolja institucija u Srbiji”.

“Neću nikome dozvoliti da je urušava, i sve to zarad sitnih šićardžijskih stvari. Dok sam živ takvoj politici suprotstavljaću se”, rekao je Vučić.

“Piloti Omer Mehić, Milovan Ðukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar Ivan Miladinović i zdravstveni radnici Dževad Ljajić i Miroslav Veselinović te beba Ademović su imena nastradalih koja su u potrazi za krivcima za pad helikoptera zaboravljena”, zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije