Oglasi

Vučić: Odlazak UNMIK-a doveo bi Srbiju u tešku situaciju

Predsjednik Srbije kaže da je očigledno da Amerikanci žele skloniti sve što UN predstavlja na Kosovu.
Oni su silni, jaki veliki, mi mali, ali kad vas neko satjera u ugao, ne da vam izlaz, kao pacov u uglu vi morate sa sve četiri da se branite, kaže VučićZoran Žestić/Tanjug

Odlazak UNMIK-a sa Kosova, kao i formiranje vojske Kosova, doveo bi Srbiju u užasno tešku poziciju, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ocijenio, povodom pisma Nikki Haley, da je očigledno da SAD hoće skloniti sve što Ujedinjeni narodi predstavljaju na Kosovu, “jer je za njih Kosovo nezavisna i suverena država”.

Vučić je, komentirajući inicijativu odlazeće američke ambasadorice pri UN-u da se UNMIK povuče s Kosova, zamolio SAD da, kada donose odluke, koje su možda u skladu sa njihovim interesima, razmišljaju i o interesima stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu.

"Zato što bi odlazak UNMIK-a, kao i formiranje vojske Kosova, doveo Srbiju u užasno tešku poziciju, u kojoj više ne bismo imali izbora, ni pravo da bilo šta drugo biramo i učinimo osim da štitimo svoju zemlju", rekao je Vučić.

Formiranje vojske Kosova

On je dodao da je očigledno da Amerikanci žele skloniti sve što UN predstavlja na Kosovu, “jer je za njih Kosovo nezavisna i suverena država”.

"Očigledno je da hoće da sklone i poslednje tragove Rezolucije 1244 i međunarodnog pravnog poretka i da pokažu da je njihova odluka bila jedina moguća i pravno valjana", rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom.

Dodao je da se nada da Srbiju niko neće dovesti u tu poziciju, “rušeći međunarodno-pravni poredak kako bi pokazali da mogu da učine šta god hoće u svetu”.

Vučić je rekao i da bi formiranje vojske Kosova predstavljalo veliki i gotovo nerješiv problem i za Srbiju i za regiju i apelirao na međunarodnu zajednicu, posebno SAD, da obrati pažnju na najave albanskih političara da će se to dogoditi do kraja godine.

"Molim i američke partnere da vode računa o tome. Oni su silni, jaki veliki, mi mali, ali kad vas neko satera u ugao, ne da vam izlaz, kao pacov u uglu vi morate sa sve četiri da se branite. Nemojte da nas dovedete u tu situaciju, da nemamo šta drugo da radimo nego da se štitimo", rekao je Vučić.

Izlazna strategija za UNMIK

Istakao je da ne postoji nijedan međunarodni pravni akt koji dozvoljava formiranje vojske Kosova, da to nije predviđeno ni Rezolucijom 1244, ni Briselskim sporazumom, niti dogovorom sa NATO-om i dodao da ne stoji argument da to dozvoljava kosovski Ustav.

"Zašto onda razgovarate sa Srbijom? Ustav Srbije to ne dozvoljava, ali mi o tome ni ne govorimo, već se pozivamo na međunarodne pravne akte", poručio je Vučić.

Odlazeća američka ambasadorica pri UN- Nikki Haley poslala je pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu u kome traži da se UNMIK povuče sa Kosova, prenijela je ranije agencija Tanjug.

Navela je da je UNMIK ostao nepromijenjen uprkos napretku i stalnom ponavljanju stavova većine članica Vijeća sigurnosti UN-a da je ispunio svoj mandat i zahtijeva od Generalnog sekretarijata da iskoristi uticaj svojim autoritetom i inicira da se napravi izlazna strategija za UNMIK.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.