Vučić: Odgađanje dogovora Srbije i Kosova može zapaliti regiju

Vučić kaže da neće urušavati šansu za razgovor jer razgovori ostavljaju Srbe u životu (EPA)

Svaki dan odgađanja rješenja za Kosovo jest stvaranje uvjeta da jedna iskra zapali cijelu regiju, ocijenio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U intervjuu agenciji Reuters rekao je da Srbija ima mnogobrojne crvene linije, ali da ih ne želi spominjati kako ne bi uništavao šansu za razgovore, te je izrazio uvjerenje da će uskoro uslijediti neka od njemačko-francuskih inicijativa.

“Svaki dan odlaganja, svaka nedelja odlaganja stvaranje je uslova da jedna iskra zapali ceo region i to moraju da znaju dobro i zapadne zemlje, koje drže Prištinu kao malo vode na dlanu”, poručio je Vučić.

‘I Srbija ima crvene linije’

Rekao je da ne voli govoriti o crvenim linijama, ali da ih Srbija svakako ima mnogo, kao što ih i druga strana ima mnogo, prenosi Tanjug.

“Neću da govorim o njima jer posle toga onemogućavate razgovore. Imamo ih mnogo i nismo ni blizu bilo kakvog sporazuma. Nemamo ga ni u nacrtu, predlogu. Ne poštoji ništa u ovom trenutku”, objasnio je on.

Naglasio je da neće urušavati šansu za razgovor jer razgovori ostavljaju Srbe u životu.

Izrazio je daljnje uvjerenje da će njemačko-francuski, odnosno evropski angažman u sljedećem periodu biti jasniji i vidljiviji i prikazan na Balkanu.

‘Angela Merkel zna’

“Mislim da kancelarka Angela Merkel dobro zna kakve se sve opasnosti kriju i želi da sačuva mir u Evropi. Mislim da ćemo videti neke od njihovih inciijativa u veoma bliskoj budućnosti”, naglasio je Vučić.

Podsjetio je da evropska budućnost Srbije zavisi od razgovora s Kosovom i od toga hoće li jednog dana moći postići dogovor.

“Drugačije nas niko nikada neće pustiti u Evropu. To ljudi u Srbiji treba da znaju. Treba da budemo fer i ljude ne obmanjujemo”, poručio je on.

Izvor: Agencije