Vučić odgovorio muzičarima na Twitteru: Sistem te laže!

Vučić je dio sistema koji je tema pjesme 'Sistem te laže' (Twitter)

Piše: Mario Pejović

Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže. Ovaj život je borba, od rođenja do groba. Zato, ustani odmah!

Društvene mreže u regiji njišu se u ritmu novog hita benda Beogradski sindikat, pjesme “Sistem te laže” posvećene političarima u Srbiji, ali koja se bez problema može odnositi i na svaku zemlju u susjedstvu.

Videospot je za samo dan prikupio više od 750.000 pregleda na YouTubeu.

Riječi pjesme zvuče poznato, jer su u raznim verzijama izgovorene na protestima u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Skoplju… riječi koje su izgovarali siromašni, nezaposleni, obespravljeni, prevareni… Riječi koje kratko tresu Facebook, Twitter, koje na lecima zalijepljenim na stubovima pozivaju na promjene i koje na kraju, čini se, ne dopiru onima kojim su posvećene, odnosno političarima.

Poziv na odgovornost

Brojni alternativni bendovi iz svake zemlje regije svojim tekstovima su pozivali političare na odgovornost, na iskrenost, na promjene, ali prozvani kao da nisu u stanju registrirati te frekvencije, jer ne reagiraju, niti odgovaraju.

Sve dosada.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, prozvan na društvenim mrežama, na Twitteru reagirao i napisao da razumije šta Beogradski sindikat želi da poruči i da je svjestan da se mora učiniti više.

“Upravo sam video. Hvala. Razumem te momke. Moramo da se borimo jače i uradimo više za budućnost mladih!”, napisao je Vučić u odgovoru na pitanje jedne korisnice Twittera da li je vidio spot za pjesmu “Sistem te laže”.

Vučić je ovim komentarom napravio svojevrsni presedan, jer je javno odgovorio na (indirektnu) prozivku muzičara. Da li je to uradio zbog društvene odgovornosti ili zbog nadolazećih izbora, to samo on zna. Ali, odgovor je odgovor.

Ipak, muzičari nisu jedini koji otvoreno u lice poručuju političarima šta misle o njima, ali i šta smatraju da trebaju uraditi.

Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić je, prilikom preuzimanja nagrade “Večernjakov pečat” za osobu godine u BiH, prisutnim političarima poručio da su oni najviše odgovorni za stanje u njihovoj, ali i susjednim zemljama.

Poruka političarima

“Svi vi političari, kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji, morate znati da imate najveći teret na svojim leđima – da naša djeca čekaju hoće li biti ubijena ili će živjeti dalje i studirati u BiH i Evropskoj uniji. To sve ovisi i o vama, stoga ne tražite krivca u drugom i trećem, jer ako se vi ne možete dogovoriti među vama, ima možda ljudi koji se mogu dogovoriti”, poručio je publici u kojoj je bio i velik broj tih istih političara kojim se obraćao.

Bešlagić se nije štedio, rekao im je sve što mu je na srcu. Njemu i u srcu gotovo četiri miliona Bosanaca i Hercegovaca.

Prisutni političari su, kako to obično biva, samo aplaudirali i… ništa. Niko nije istupio, niko nije reagirao, niko nije najavio promjene. U zemlji u kojoj je pola miliona nezaposlenih, niko od političara nije prihvatio odgovornost za takvo stanje. U zemlji koju mladi napuštaju, da se nikad ne vrate, niko od političara nije prihvatio odgovornost za takvo stanje.

Beogradski sindikat je “zapalio” društvene mreže u Srbiji dovoljno da premijer zemlje odgovori na Twitteru. Javnost neće prestati tražiti odgovore. Samo je pitanje da li je političarima dovoljno stalo da odgovore.

Danas posle ratova, protesta i promena,

demokratije, interneta i novih tehnologija,

borbe za prava i slobodu govora,

posle svega, sve je opet isto kao nekada.

I dalje su na vlasti lažovi marionete,

prate naređenja i sve otimaju za sebe,

džabe hiljadu kanala i sve društvene mreže,

u ekran nabijamo glavu i od sukoba svi beže!

Izvor: Al Jazeera