Vučić odbio sastanak s Thacijem u Briselu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da neće razgovarati s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem u Bruxellesu.

“Nema dijaloga zbog navodnih pretnji, zla i cinizma kosovske strane. Vučić se neće obraćati novinarima, a još se ne zna hoće li ići na Kosovo. Ako bude išao, ići će i na Gazivode”, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Marko Đurić okupljenim novinarima.

Prema Đurićevim riječima, “pitanje je da li će se i kada nastaviti razgovori s Prištinom”.

“Beograd želi da sačuva mir, ali ne može da prihvati pokušaje da se preti i zabrani poseta predsednika Srbije Kosovu i Metohiji. Neprihvatljivi su pokušaji da se obesmisle razgovori i pokušaji (Hashima Thacija) da Preševo, Medveđu i Bujanovac prikaže kao deo teritorije Kosova. Jedina teritorija o kojoj treba da se govori je teritorija Kosova i Metohije”, dodao je Ðurić.

Na upit plaši li se predsjednik Srbije eventualnog hapšenja na Kosovu, Ðurić je odgovorio da se ne plaši. “Ako bude odlučio da ode na Kosovo, sigurno neće biti uhapšen”, kaže.

Odvojeni sastanci s Mogherini

Prethodno su se, u odvojenim susretima, sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini sastali Thaci, pa Vučić.

Mogherini je priznala da “teškoća ima i dalje”, ali i najavila da će naredni susret sazvati uskoro.

Potvrdila je da je danas imala više rundi razgovora s Vučićem i Thacijem, bilateralno o svim temema koje su na stolu.

“Vjerujem u punu posvećenost obojice predsjednika da nastave proces pregovora i postignu u narednim mjesecima pravno-obvezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u skladu s međunarodnim pravom”, rekla je Mogherini.

Predviđeno je bilo da se kasnije održi trilateralni sastanak Mogherini, Vučića i Thacija, no predsjednik Srbije je to odbio.

Thaci je po dolasku novinarima rekao da dvije strane “ulaze u posljednju fazu dijaloga sa Srbijom kako bi se postigao konačan sporazum”, prenijela je Al Jazeerina reporterka Jelena Glušac.

“Vjerujem da će dijalog donijeti pozitivan napredak objema zemljama. Svjestan sam da će biti poteškoća, ali se nadam da ćemo postići napredak. Postojeći status quo je neodrživ. Moramo osigurati euroatlansku budućnost za Kosovo i europsku za Srbiju. Ne smijemo ostavljati prostor za antieuropske ideologije”, rekao je Thaci.

Thaci: Pozivi na konflikt su nedopustivi

“Dijalog ima smisla jedino ako postoji međusobno uvažavanje dvije strane. U slučaju Kosova, to znači i članstvo u UN-ovim organizacijama. Dijalog ne treba vezivati za bilo koju drugu situaciju u svijetu, jer se tiče interesa ljudi na Kosovu i Srbiji. Multnietnički duh zemlje bit će sačuvan. Svaki poziv na konflikt je nedopustiv”, poručio je Thaci.

Ipak smatra da se zbog neodržavanja trilateralnog sastanka “ne može govoriti o bojkotu dijaloga”, jer su razgovori s Beogradom “vođeni ne direktno, nego preko visoke predstavnice Mogherini”.

“Nekog drugog puta ćemo imati trilateralne sastanke. Imali smo pregovore preko Mogherini, ali smo vidjeli da su nam razlike velike”, kazao je Thaci.

Po njegovim riječima, “razlike i mimoilaženja u stavovima Beograda i Prištine su vrlo velike i duboke”.

Diplomatski izvori Tanjuga u Bruxellesu kažu da su “sve strane” u dijalogu procijenile da bi se sporazum mogao postići i početkom iduće godine, odnosno u narednih šest mjeseci.

Iz EU-a pred ovu rundu dijaloga poručuju da je na Beogradu i Prištini da razmotre “različite ideje” i vide “šta je moguće, a šta ne” kao osnova za eventualni kompromis i sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Izvor: Al Jazeera i agencije