Vučić od Trumpa traži podršku za rješavanje spora s Kosovom

Kako navodi Vučić u pismu, 'Srbija ne može da reši težak problem sama' (Arhiva)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu, u kojem je, između ostalog, zatražio podršku za pronalaženje trajnog i održivog rješenja za Kosovo i pozvao ga da posjeti Srbiju.

U pismu je Vučić zahvalio na podršci koju SAD pruža Srbiji na evropskom putu, a posebno na podršci naporima za očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Dodaje se da je Trump pismom od 14. decembra još jednom istakao spremnost SAD-a da pomogne u dijalogu Srbije i Kosova kako bi se našlo rješenje za “vekovni problem”.

Vučić kaže da je problem Kosova teško breme za Srbiju i srpski narod, da su posvećeni dijalogu i pristupaju mu hrabro i realno, razmišljajući o budućnosti svih na zapadnom Balkanu, te da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma.

Takse uvjetuju dijalog

Međutim, kako navodi Vučić u pismu, “Srbija ne može da reši taj težak problem sama”.

“Bez obzira na našu volju i veru, takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije predstavljaju opterećenje i nepremostivu prepreku za nastavak dijaloga. One ne samo da nanose štetu srpskoj ekonomiji nego i ugrožavaju život Srba na Kosovu, čija prava moramo da branimo i štitimo.”

Predsjednik Srbije kaže da će istog trenutka kad Kosovo ukine tu mjeru Beograd nastaviti dijalog u potrazi za trajnim i održivim rješenjem.

Vučić je još jednom uputio poziv Trumpu da posjeti Srbiju, kao prvi američki predsjednik nakon gotovo 40 godina, saopćila je Služba za medije predsjednika Srbije.

Izvor: Agencije