Vučić o rasporedu sjedenja: Ispravno sam odlučio da ne pravim skandal

Srdačan pozdrav Macrona i Erdogana propratila su nasmijana lica Vučića i Izetbegovića (EPA)

Novinska agencija EPA objavila je zanimljivu fotografiju napravljenu u uvodu u zvaničnu večeru u muzeju Orsay uoči ceremonije obilježavanja 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata u Parizu, na kojoj se okupio veliki broj svjetskih lidera.

Na fotografiji se vidi kako francuski predsjednik Emmanuel Macron sa suprugom Brigitte dočekuje turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, uz koje su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji, zanimljivo, nisu bili niti potpisani na EPA-inoj fotografiji.

Zadirući u detalje koji su propratili manifestaciju, mediji iz Srbije su primijetili da je Aleksandar Vučić, uprkos činjenici da je predsjednik zemlje koja je pobijedila u Prvom svjetskom ratu, bio „lošije pozicioniran“ od hrvatske predsjednike Kolinde Grabar-Kitarović i kosovskog lidera Hashima Thacija.

“Raspored ne odražava odnos snaga”

Na fotografijama se vidi da je bio lošije pozicioniran i od Bakira Izetbegovića, koji je bio u prvom redu, nekoliko mjesta od Erdogana.

Beta javlja da je, upitan o rasporedu sjedenja, Vučić kazao da u njemu nije bilo nikakvog smisla, ali da ne želi javno da iznosi sumnje kako je do toga došlo.

On je kazao da to ne održava odnos snaga, uz napomenu da će Macron doći u Beograd za 20 dana, a da u Prištinu neće ići, kao i da predsjednik Rusije Vladimir Putin dolazi u Beograd, ali da u Prištinu teško da će ikada otići.  

„Mislim da sam doneo ispravnu odluku da ne pravim skandal, već da sačuvam našu poziciju“, kazao je Vučić, koji je dodao da je u Parizu imao važne razgovore i da je obavio dobar posao za Srbiju .

On je još rekao da nije bilo nikakve potrebe da razgovara sa Thacijem, navodeći da su se vidjeli prije nekoliko dana u Briselu, uz ocjenu da “nije bilo neko sjajno veče”.

Izvor: Agencije