Vučić o ostavci Haradinaja: Nema razloga za euforiju

Haradinaj bi se trebao tokom slijedeće sedmice pojaviti pred Specijalnom tužilaštvom u Hagu (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, povodom ostavke Ramusha Haradinaja, da na to Srbija mora da odreaguje smireno, odmjereno, trezveno i bez bilo kakve euforije.

„Razumemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenje pravde, naših ljudi koji su trpeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bvše Jugoslavije. Zato razumemo radost, al i neku vrstu zadovoljstva kod pripadnika našeg naroda zbog poziva Haradinaju na saslušanje, a zbog činjenice da je osumnjičen za ratne zločine“, rekao je on na konferenciji za štampu.

Vučić je kazao da nema razloga za radost i euforiju, ne što Srbija pozitivno misli o Haradinaju, već zbog posljedica koje dolaze posle tog čina, prije svega kako će se Albanci i međunarodna zajednica odnositi prema srpskom narodu i Srbiji.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj podnio je jučer ostavku na tu funkciju nakon što je dobio poziv da se u svojstvu osumnjičenog, pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu, prenose agencije.

Pozvan u svojstvu osumnjičenog

On je na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade Kosova u Prištini kazao kako nije optužen već da je pozvan da se pojavi pred tim sudom u svojstvu osumnjičenog.

“Poslije ostavke, mandat vraćam narodu i vi ste prvi koje o tome obavještavam“, rekao je Haradinaj ministrima i novinarima nakon sjednice Vlade.

Haradinaj je kazao kako je na predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju da počne konsultacije sa parlamentarnim strankama i zakaže datum održavanja novih izbora.

“Na sljedećim izborima ću se kandidirati i ja i moja stranka, ali nisam mogao voditi zemlju u ovakvoj situaciji jer bi otežalo položaj Kosova“, naveo je Haradinaj.

Haradinaj bi se, kako je i sam najavio, trebao tokom sljedeće sedmice pojaviti pred Specijalnom tužilaštvom u Hagu.

Prva ostavka u martu 2005.

Ovo je drugi put da Haradinaj prekida mandat premijera zbog poziva sudova u Hagu.

Prvi put je ostavku podnio u martu 2005. godine kada je dobio optužnicu Haškog tribunala za ratne zločine tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine.

Ostavkom premijera pada i Skupština Kosova. Predsjednik Kosova ima ustavni rok od 45 dana da zakaže prijevremene parlamentarne izbore koji u istom roku moraju biti i održani.

Vlada Kosova ostaje u tehničkom mandatu do izbora novog kabineta.

Haradinaj je izabran za premijera Kosova 9. septembra 2017. godine, tijesnom većinom od samo 61 od 120 poslanika Skupštine Kosova.

Izvor: Agencije