Vučić o detaljima prodaje JAT-a

Premijer Srbije Aleksandar Vučić iznio je detalje ugovora sa kompanijom Etihad.

Kazao je da nijednoj vladi do sada nije uspjelo da proda Jat Airways, koji je bio opterećen višedecenijskim dugovima.

Ugovor sa Etihadom punih godinu dana bio je nedostupan javnosti. Vučić je rekao da je jedino što neće objaviti jeste biznis plan.

Na početku press konferencije posvećene Etihadu, premijer je rekao da je uplaćena milijarda dolara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Investicije i pozajmice

Dodao je da se Etihad obavezao da investira do sto miliona dolara u Air Srbiju. Do sada su uplatili 40 miliona, kao osnivački kapital. Ostalih 60 miliona, kaže Vučić, je pozajmica osnivača, koju Srbija još ne želi da iskoristi.

On je objasnio da Srbija taj novac treba osigurati u 2014, 2015. i 2016. godini, ali i sanirati preuzete dugove JAT-a, od kojih je 80 posto prema samoj državi.

Vučić je precizirao da će Air Serbia do 2018. dobiti 10 novih aviona A320 i da će svaki biti 14 miliona eura jeftiniji od uobičajene cijene, zato što će biti sa Etihadove kvote.

Premijer Srbije iznio je i detalje o drugim ugovorima, javio je Al Jazeerin reporter Nebojša Grabež.

“U pitanju su bili i ugovori o kupovini zemlje u Vojvodini, kao i ugovori koji su također pod velom tajne – ugovor sa Fijatom i ugovor sa NIS-om i Gazpromom”, kazao je Grabež.

Zahvalnost partnerima iz UAE

Vučić je rekao da je ovaj ugovor bio pod velom tajne godinu dana upravo zbog toga da bi se sačuvao kredibilitet Srbije u poslovnom svijetu, kako bi se pokazalo da je Srbija država koja zna da čuva poslovnu tajnu, dodao je Al jazeerin reporter.

On je dodao da je zahvalan partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na tome što su dozvolili da se ovaj ugovor, kao i ugovor sa Al Ravafedom, objelodani.

Kao argument za to da je Srbija zaključila veoma povoljan ugovor sa Etihadom, Vučić je naveo iskustva velikog broja evropskih aviokompanija koje su morale da budu restrukturirane mnogo većim finansijskim injekcijama države, a danas imaju mnogo slabije rezultate od Air Serbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije