Vučić novinarki AJB: Ne sekirajte se, sve je pod kontrolom!

Radovi na izgradnji kompleksa Beograd na vodi za Vladu Srbije su projekt od nacionalnog značaja – to je u obilasku gradilišta potvrdio i premijer Srbije Aleksandar Vučić sa gradonačelnikom Sinišom Malim.

Prethodne najave da će simbol projekta – Kula Beograd, biti izgrađena do kraja ove godine, dužnosnici danas ne tumače tako i kažu da nije bilo pomjeranja rokova. Do danas nema pomjeranja ni u slučaju rušenja naselja u Savamaloj, dijelu prijestolnice predviđenom za Beograd na vodi. Službeno još se ne zna ko je odgovoran.

Deseti sprat kule A budućeg simbola Beograda na vodi. Prema riječima Vučića „Ta zgrada mora da bude prelepa. Prelepo osvetljena, da se vidi s oba mosta“.

A prema prvobitnim najavama, trebalo bi da se vidi već sada. Prije dvije i po godine, kada je projekat zvanično predstavljen, premijer je najavio da će Beograđani velikoj kuli moći da se dive prije kraja 2016.

Danas, taj rok ne djeluje realno.

„Nemoguće bi bilo da Kula Beograd bude 2016. završena. Ne znam. Mislio sam da može da ‘izdžiglja’, da se digne, kao što vidite, diže se do desetog sprata, prosto nemoguće je da bude završena, Nemoguće je da radovi toliko kratko traju. Ovo će da bude tek u martu 2018-te, aprilu. Ne može ranije da bude završena“, rekao je Aleksandar Vučić.

Ipak, ljeta 2014. plan je bio drugačiji.

„Već krajem februara, najkasnije 1.marta 2015. krećemo u izgradnju prve A faze celog projekta ‘Beograd na vodi’, to će biti četiri velika objekta, plus najveći šoping centar na celom Balkanu, plus Beogradska kula, najveći i najlepši i najvažniji projekat koji će predstavljati novi landmark Beograda. I mi smo se dogovorili da već pre kraja 2016-te, da spolja Beogradska kula bude potpuno gotova“, kazao je Vučić 2014. godine.

Beograd na vodi najveći je infrastrukturni projekat Vlade Srbije, proglasila ga je projektom od nacionalnog značaja. Od početka ga prate kontroverze, kritičari mu zamjeraju netransparentnost ugovora, stručna javnost da nije bila konsultovana, a građani okupljeni oko Inicijative Ne davimo Beograd protestuju jer su bez odgovora na pitanje – ko je rušio u Savamali, dijelu prijestolnice predviđenom za projekat Beograd na vodi.

„U noći izbora 24. aprila i dalje nepoznate osobe bagerima su srušile nekoliko montažnih objekata. Iako je premijer dva meseca nakon tih događaja rekao da je vrh gradske vlasti za to odgovoran, tužilaštvo se do danas o tome nije oglasilo“, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Glušac.

Katarska televizija

Novinarka Al Jazeere je premijeru Srbije postavila pitanje kako komentariše to što se tužilaštvo ne oglašava o slučaju Savamala.

„Pa to što sam ja rekao, ne znači da sam ja tužilac. To ja mislim kao što sam i mislio“, kazao je Vučić.

Zatim je kazavši da je Al Jazeera katarska televizija aludirao da ima nešto protiv projekta Beograd na vodi.

„A što se tiče ovog prvog pitanja, je l’ Al Jazeera katarska televizija? Je li tako? A zato se oni sekiraju što neki drugi Arapi ovde daju pare, pa se zato Katarci nerviraju. Nemojte da se sekirate. Sve je pod kontrolom ovde“, rekao je Vučić.

Skupština Srbije u aprilu prošle godine usvojila je lex specialis o Begradu na vodi, a Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisuju ugovor o zajedničkom ulaganju vrijedan 3.5 milijarde eura. Po njemu, Srbija je vlasnik 32 posto, a arapski partner 68 posto kapitala.

Izvor: Al Jazeera