Vučić novinare naziva lažovima, reagirala EU

Evropska unija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora, poručeno je Aleksandru Vučiću iz Brisela (Al Jazeera)

Nezavisno udruženje novinara Srbije je protestirala zbog načina na koji je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić govorio o Balkanskoj istraživačkoj mreži, nazvavši novinare “lažovima”.

NUNS je u saopćenju ocijenio da je takvo ponašanje premijera Vučića “otvoreni pritisak, ne samo na novinare BIRN-a, već i ugrožavanje slobode medija”.

“Nazivanje novinara BIRN-a ‘lažovima’, uz optužbe da su dobili novac da bi ‘govorili nešto protiv Vlade Srbije’, rečnik je koji pripada prošlim vremenima i neprihvatljiv je za demokratsko društvo i državu koja, kako često ističe i sam Vučić, želi da postane deo Evropske unije”, navodi NUNS.

Upozorio je kako je uspostavljanje kritičke javnosti, kao sastavnog dijela demokratskih sistema, nije moguće bez istraživačkog novinarstva, kojim se bavi BIRN.

Vučić je prethodno izjavio da je BIRN navodno bio plaćen da govori protiv kompanije Air Serbia, ali i nedavno o navodnim manipulacijama u izboru firme za ispumpavanje vode u kopu Tamnava – Zapadno polje.

Kocijančič: Vučićeve tvrdnje su neosnovane

“To su oni koji su lagali o Air Serbia, oni koji su dobili pare od gospodina [šefa Misije EU-a u Srbiji Michaela] Davenporta i EU-a da govore nešto protiv Vlade. Tim lažovima recite da su opet lagali”, rekao je Vučić.

Redakcija BIRN-a je ponovila da ostaje iza svih tvrdnji izenesenih u tekstu koji se bavi ovom temom, poručili su iz NUNS-a.

To je medijima u Srbiji rekao i koordinator programa BIRN-a u Srbiji Slobodan Georgijev, navodeći kako ta mreža “stoji iza svojih tekstova” i da je tekst o ispumpavanju vode iz kopa Tamnava, za koji ih je premijer optužio da u njemu iznose neistine, “100 odsto istinit”.

“Mi smo objavili tekst iza koga stojimo. Naš tekst je 100 odsto tačan, sve je jasno, mi nikada ne objavljujemo stvari za koje nemamo dokaze”, rekao je Georgijev.

Na Vučićeve navode reagirala je i glasnogovornica Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Maja Kocijančič, odbacivši kao kao neosnovane tvrdnje premijera Srbije po kojima EU pojedinim organizacijama plaća da vode kampanju protiv Vlade Srbije.

“Vrlo smo iznenađeni najnovijim tvrdnjama premijera Srbije Vučića o tome da EU pojedinim organizacijama plaća da vode kampanje protiv Vlade Srbije. Odlučno odbacujemo takve neosnovane tvrdnje”, navodi Kocijančič.

Ona je istakla da EU podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i izvan nje.

Vučić ‘veoma iznenađen’

Navodeći da je sloboda izražavanja osnovni princip demokratije, Kocijančič je ukazala da, u nastojanjima da podrži slobodu govora, EU, između ostalih aktivnosti, pruža bespovratna finansijska sredstva nezavisnim i nevladinim organizacijama u cijelom regionu, koja dodjeljuje na takmičarskoj osnovi i u skladu sa strogim procedurama.

“Svi korisnici ovakve pomoći imaju punu uređivačku nezavisnost i jedini su odgovorni za objavljeni materijal. EU od vlasti u Srbiji očekuje da osiguraju okruženje koje će podržati slobodu izražavanja i medija”, navodi Kocijančič u saopćenju.

Ukazala je i da je medijska kritika, poput one koju upućuje BIRN, neophodna kako bi se osigurala stvarna odgovornost izabranih vlada, dok bi vlade zauzvrat trebale reagirati na takvu kritiku na konstruktivan i transparentan način, a ne da je guše.

Nedugo zatim oglasio se i premijer Vučić, poručivši kako je “veoma iznenađen” tvrdnjama glasnogovornice Kocijančič.

Istakao je da Srbija podržava nezavisno novinarstvo i slobodu izražavanja.

“Istinski verujem u vrednosti EU-a, ali ne verujem da su licemerje i laž, kao i progon onih koji slobodno misle i kojima se ne može naređivati svaka reč i svaki potez bilo kakva vrednost za koju se treba boriti. Veoma sam iznenađen najnovijim tvrdnjama Maje Kocijančič i odlučno odbacujem sve njene neosnovane tvrdnje”, naveo je Vučić u svom saopćenju.

‘Samo običan predsednik Vlade’

“Srbija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i van nje. Ta sloboda izražavanja je osnovni princip demokratije. Upravo zato zaprepašćen sam činjenicom da Maja Kocijančič u ime EU-a pokušava da me ućutka, da mi zabrani čak i da odgovorim na pitanje novinara”, smatra Vučić.

Dodao je kako je svjestan činjenice da je “samo običan predsednik Vlade jedne geografski male zemlje, a da su Kocijančič i Davenport veliki i važni funkcioneri EU-a”, te napomenuo da “nije ni pomislio da će njegov mali, obični odgovor novinaru na konferenciji za štampu izazvati takav bes moćnih i značajnih ljudi”.

“Pitam vas da li vi to zabranjujete predsedniku Vlade Srbije da odgovara na pitanja novinara, da li pokušavate da mi zabranite da javnosti Srbije saopštim da one koji plaćate ne govore istinu i da li je sloboda svakojakih reči dozvoljena vama, a sloboda izražavanja i istine nije dozvoljena nama običnim smrtnicima?”, upitao je Vučić.

“Uzgred, ako vam lično predstavljam smetnju jer neću da budem vaša lutka na povocu, već samo sluga građana Srbije, jasno me i nedvosmisleno o tome obavestite i, ne brinite, skloniću vam se sa puta. Znam da ima mnogo onih koji čekaju da ulogu potrčka i poslušnika istog sekunda preuzmu”, navodi se u Vučićevoj izjavi.

Izvor: Agencije