Oglasi

Vučić: Novac za Srebrenicu će biti isplaćen

Premijer Srbije kazao da će Beograd do kraja ispuniti obaveze koje je preuzeo kada su u pitanju donacije za Srebrenicu.
Srbija je već uplatila dva miliona eura u gotovini, kazao je VučićTanjug / Dragan Kujundžić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada Srbije isplatiti sva sredstva obećana Srebrenici na prošlogodišnjoj investicijskoj konferenciji.

"Jer, čovek se vezuje za reč, a volovi za rogove", rekao je Vučić u Obrenovcu, poručivši da su to obaveze Srbije, koje će ta država ispuniti do kraja.

On je rekao da je Srbija već uplatila dva miliona eura u gotovini i da se trenutno radi na projektima putne infrastrukture, vodovoda, kanalizacije, a kada ti projekti budu završeni, bit će uplaćeno i preostalih tri miliona eura.

"Besmisleno bi bilo da sada, posle poslednjih poruka iz Srebrenice, mi kažemo da ne damo novac. To bi stvarno bila besmislica", kazao je Vučić.

Sredstva spremna

Vučićeva izjava uslijedila je nakon što je savjetnik potpredsjednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović Al Jazeeri kazao da su sredstva koja je Srbija obećala Srebrenici na prošlogodišnjoj investicijskoj konferenciji upitna zbog posljednjih izjava iz te općine.

Iz Vlade Srbije je saopćeno da su razočarani porukama koje stižu iz Srebrenice te da daljnja realizacija dogovorenog ne ovisi o njima.

"Mi smo vrlo iznenađeni porukama i vestima koje smo dobili iz Srebrenice. To je novac građana Srbije. Kako sad stvari stoje, očigledno da su ti projekti u Srebrenici doživljeni kao deo nekakve politike, što nit' je bila želja nit' je bila ideja", kazao je Rade Obradović iz Ministarstva infrastrukture Srbije.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je kako je saradnja sa Srbijom tekla prema planu i dogovorima te općinske vlasti nisu ni slutile da bi mogla biti upitna.

Ranije su općinske vlasti predložile, a Vlada Srbije prihvatila, projekte izgradnje porušenog mosta na jezeru Perućac, rekonstrukciju glavne prometnice te izgradnju novog vrtića.

U Općini se nadaju se i sredstvima koje je obećala Vlada Republike Srpske, koja se obavezala dati milion i po eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije