Vučić: Nije moguće priznanje Kosova, treba nastaviti dijalog

S
On je ocijenio kako se mnogi u Srbiji „sve vreme prave pomalo blesavi kao da ne znaju o čemu se radi“ kada se priča o Kosovu (Reuters)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako u postojećim okolnostima nije moguće da Srbija prizna nezavisnost Kosova i kako je potrebno nastaviti dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja kompromisnog rješenja, prenosi agencija Beta.

“Možemo da razgovaramo o svemu samo ako je reč o kompromisu. A za to da Albanci dobiju sve, a Srbija da ne dobije ništa, moj potpis nećete dobiti nikada. U ovom trenutku sam predsednik Srbije, možda pronađete nekog drugog ko će želeti da bez ikakvog kompromisa, sledeći samo ultimatume, da to prihvati“, rekao je Vučić u intervjuu za Glas Amerike, na pitanje da li će on biti političar koji će priznati Kosovo.

On je ocijenio kako se mnogi u Srbiji „sve vreme prave pomalo blesavi kao da ne znaju o čemu se radi“ kada se priča o Kosovu i dodao kako Srbija ne može promijeniti odluku SAD-a o priznanju nezavisnosti Kosova, ali je negirao da to znači da Srbija treba priznati Kosovo.

„Ne znači to. To znači da mi moramo da se borimo, ali i da razumemo kakav je stav Amerike. Jer ja ne mogu da prihvatim ono što čitam u našim medijima, da je (američki predsjednik Donald) Trump promijenio politiku. Oni su priznali nezavisnost Kosova, to je njihova politika, neće se promeniti. Ono što mi tražimo to je da se borimo za svoje interese, da izvučemo najviše što možemo za naš narod na Kosovu i najviše što možemo za Srbiju“, kazao je predsjednik Srbije.

Kosovske takse

U intervjuu koji je Glasu Amerike dao tokom boravka u New Yorku, poslije razgovara s državnim sekretarom SAD-a Mikeom Pompeom, zamjenikom Pompeovog pomoćnika Matthewom Palmerom i izvršnim potpredsjednikom Atlantskog vijeća Damonom Wilsonom, Vučić je rekao kako je od njih čuo da se Washington zalaže za ukidanje kosovskih taksi na uvoz robe iz Srbije od njihovog uvođenja.

„Jer to je ne samo protivpravna mera, već je suprotna međunarodnom javnom pravu, civilizacijskim normama i onome na čemu Amerika počiva, a to je slobodno tržište, slobodan protok robe, kapitala, usluga, onoga na čemu počiva moderan svet. Da li Amerika može da izvrši snažniji pritisak (na Kosovo da ukine takse), uveren sam da može. Da li će to biti slučaj – mislim da sad svi čekaju raspisivanje i okončanje izbora u Prištini“, dodao je lider Srbije.

On je naveo kako bi „snažniji pritisak za otpočinjanje suštinskog dijaloga Beograda i Prištine“ trebalo očekivati u decembru, po formiranju nove vlade u Prištini.

„Ja sam rekao da smo mi spremni da razgovaramo čim ukinu takse, jer moraju da postoje elementarni uslovi i poverenje između međunarodne zajednice i svih nas da o nečemu možemo da razgovaramo i da se o tome dogovorimo. A ako vi uvodite takse na način na koji ste ih uveli, onda takvo poverenje apsolutno ne postoji“, kazao je Vučić.

Pitanje razgraničenja

Upitan da li je u SAD tražio podršku za svoju raniju ideju o razgraničenju Srba i Albanaca, Vučić je rekao kako je „pozicija Amerike nešto drugačija“ od evropskih država.

„Ukazaću na te razlike između Amerike i Evrope: Nemačka je posebno imala stav – nema razgraničenja, ali nećemo da pričamo o tome šta će biti kranji ishod, to će Srbima izvući tlo pod nogama i Srbi će sami hteti da se sklone iz pregovora što nikako ne želimo. Amerikanci su bili otvoreniji, oni su rekli – ne interesuje nas kakav je dogovor, nismo oduševljeni Vučićevom idejom jer smo priznali Kosovo u ovakvim granicama i želeli bismo, i danas to kažu otvoreno, da dođe do obostranog priznanja“, naveo je.

On je rekao i kako očekuje „veoma teške pritiske na Beograd“ povodom Kosova.

„Neće nam biti lako, ali borićemo se. Treba da razumemo da naši pusti snovi nemaju veze sa realnošću. Znam da ne smem da ugrozim odnose Srbije i SAD, i neću, znam koliko sam kao pojedinac mali i koliko je Srbija mala u odnosu na SAD. Srbiju volim svim srcem, a Ameriku poštujem kao veliku i najveću silu. A Srbiju volim i za Srbiju se borim i znam šta je za Srbiju katastrofa. Svaki rat, svaki sukob, svako poniženje, sve to je za Srbiju katasatrofa i sve to sam rekao našim sagovornicima“, rekao je srbijanski predsjednik za Glas Amerike.

Izvor: Agencije