Vučić: Ni Srbiji, ni Crnoj Gori ne treba sukob

Aleksandar Vučić: Stavovi sui usaglašeni s patrijarhom Irinejem (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu, povodom razgovora s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, kako se nije mogao usaglasiti sa sagovornikom po pitanju Srba i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, ali da su obojica razumjeli da ni jednoj, ni drugoj državi nije potreban sukob.

“Radim sve što mogu, ličnim autoritetom, koji nije tako mali, kako bi mnogi željeli, da poboljšam poziciju srpskog naroda u Crnoj Gori”, rekao je on novinarima tokom posjete Jerusalemu, prenio je Tanjug.

Razumije se, istakao je, da je razgovor bio težak.

“Moramo da budemo dvi prijateljske i bratske države i mnogo toga moramo da uradimo zajedno”, dodao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naglasio da njegov posao nije da vodi lake razgovore, već da na odgovoran i ozbiljan način radi na poboljšanju pozicije srpskog naroda u Crnoj Gori, podržavajući poziciju SPC-a.

Briga za srpski narod u regiji

Kaže da je tome razgovarao s patrijarhom Irinejem više puta i da su se dogovorili kako da nastupaju.

“Moj posao je da brinem o poziciji srpskoj naroda u reigonu”, dodao je predsjednik Srbije.

Vučić je poručio da je lakši dio razgovora s Ðukanovićem bio onaj koji se ticao pitanja na koji način Srbija i Crna Gora vide odnos prema Evropskoj uniji i njihov prema Srbiji i Crnoj Gori.

Odnosi između Crna Gore i Srbije pogoršani su nakon što je Crna Gora donijela novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, prema kojem državi pripadaju vjerski objekti na teritoriji Crne Gore izgrađeni do 1918. godine državnim novce.

Taj zakon je SPC ocijenila kao udar na srpki narod i SPC.

Izvor: Agencije