Vučić nezadovoljan Kurtijevom najavom ukidanja dijela taksi

Vučić je istakao da se sve radi sa ciljem da se zaustavi širenje virusa (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u petak da je najava djelomičnog ukidanja stopostotnih taksi koje je Kosovo uvelo na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine “novi trik” premijera Kosova Albina Kurtija i da je izaslanik SAD-a Richard Grenell potpuno u pravu kad kaže da SAD ne podržava Kurtijeve “polumjere”.

“Dan uoči moje posete SAD-u smislio je da ukida takse, da ja ne bih imao temu tamo. Smislio je da će se takse ukinuti dan pre mog boravka u Berlinu, sedam dana pre njegovog i dva dana pre velikog samita u Beču”, prokomentirao j Vučić “pokušaj Kurtijeve prevare”, prenosi Tanjug.

“Smislio je Kurti da ukine takse na sirovine zato što pšenicu dobija jeftinije od Severne Makedonije, jer to traže albanski biznismeni, kako bi mogli da prave jeftinije testo”, dodao je.

“Ali, srpski finalni proizvodi, čokolade, keks i prašak – to ga ne interesuje. Gde bi Srbi napravili profit? Je l’ si to sam smislio ili ti je neko pomogao?”, upitao je Vučić i poručio Kurtiju da “te trikove prodaje nekom drugom”.

EU pozdravlja Kurtijevu odluku

Dodao je da će Srbija sačekati i vidjeti šta će dalje biti.

“Kada budu ukinuli takse, razgovaraćemo, a do tada strpljivost i trpeljivost”, rekao je Vučić.

Kurti je u četvrtak rekao da će 15. marta biti ukinute takse na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine te da će potpuno ukidanje uslijediti 1. aprila, ali uz uvjet da Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i pokrene uklanjanje trgovinskih barijera s Kosovom, prenosi Hina.

“Pozdravljamo ovu objavu kao prvi korak i očekujemo više detalja. Ovaj korak mogao bi biti uvod u obnovu dijaloga između Srbije i Kosova, uz posredovanje Evropske unije”, izjavio je u petak glasnogovornik Josepa Borrella, visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

“Pozivamo Srbiju da se, kao odgovor na ovu odluku vlasti Kosova, obaveže da će prekinuti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i, također, da počne s eliminacijom trgovinskih, necarinskih prepreka prema Kosovu”, stav je EU-a.

“Ako Srbija pokaže istinsku posvećenost ovoj prijateljskoj kampanji, počevši od 1. aprila 2020, potpuno će biti ukinuta taksa za razdoblje od 90 dana. Ako Srbija ne poštuje volju Vlade Kosova da ukloni ekonomske barijere, onda će Vlada Kosova od 1. aprila početi primjenjivati reciprocitet – prvo u području trgovine, a zatim u političkom području”, rekao je Kurti u četvrtak.

SAD: Polovična mjera nije dovoljna

Grenell je prošlog mjeseca predložio da Srbija okonča napore u svrhu sprečavanja punog priznavanja Kosova u zamjenu za ukidanje taksi, kao način da se ponovo pokrene dijalog.

Grenell, koji je američki ambasador u Berlinu i koga je američki predsjednik Donald Trump nedavno imenovao šefom svih obavještajnih službi, upozorio je da Kurtijeva “polovična mjera” nije dovoljna.

“Ne podržavamo polovičnu mjeru premijera Kurtija. Naša je pozicija jasna: takse moraju potpuno biti ukinute”, napisao je na on Twitteru, dodajući da Kurti “pravi ozbiljnu grešku”.

Izvor: Agencije