Vučić: Nešto nije uredu na Zapadnom Balkanu

U Skoplju se sastaju četvorica političkih lidera - predsjednik VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski, SDSM-a Zoran Zaev, DUI-ja Ali Ahmeti i DPA Menduh Tachi (Al Jazeera)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da se Srbija neće miješati u unutrašnje stvari Makedonije, ali je ukazao da regiji nikako nisu potrebni nemir i nestabilnost.

„Osećam i vidim da nešto nije uredu na Zapadnom Balkanu“, rekao je Vučić novinarima i dodao da se prvi put pribojava za stabilnost regije.

„Ne trebaju nam nemiri niti nekakva iskra koja bi mogla da zapali vatru, naprimer u Bosni ili negde drugde“, kazao je.

Uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU-a izrazio je nadu da će makedonski narod prevladati teškoće koje su ga snašle i izaći iz krize.

„Nećemo prisustvovati nikakvim demonstracijama niti se mešati u unutrašnje stvari nijednog našeg suseda“, rekao je Vučić.

U Skoplju se danas sastaju četvorica političkih lidera – predsjednik VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski, SDSM-a Zoran Zaev, DUI-ja Ali Ahmeti i DPA Menduh Tachi. Trebali bi pronaći način za prevazilaženje višemjesečne političke krize u zemlji. Sličan sastanak je održan u petak, pod pritiskom američkih i evropskih diplomata. 

Situacija u ovoj zemlji tema je i današnjih sastanaka zvaničnika EU-a u Briselu, dok će sutra Gruevski i Zaev razgovarati s evropskim predstavnicima u Strasbourgu.

‘Nedostatak evropske perspektive’

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz je, također, danas izrazio zabrinutost zbog krize u Makedoniji.

„Vidimo da nedostatak evropske perspektive nije dobar za stabilnost Makedonije kao ni za regiju“, rekao je Kurz i istovremeno zahvalio Srbiji zbog konstruktivne uloge koju igra u regiji.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a danas će u okvirima sastanka Vijeća za vanjske poslove Unije donijeti zaključak i o dešavanjima u Makedoniji, oružanom napadu u Kumanovu, kao i o političkoj situaciji u zemlji.

Rasprava Vijeća EU-a bit će održana na inicijativu Bugarske, čiji će šef diplomatije Daniel Mitov, kako se očekuje, na dnevni red staviti situaciju u Makedoniji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prije današnjeg sastanka Vijeća Evropske unije sa ministrima odbrane komentarisao je situaciju u Makedoniji.

„Mi izbliza pratimo razvoj događaja u Makedoniji, a imamo i kancelariju NATO-a u Skoplju… Vjerujem da su mirni protesti dio svakog demokratskog društva, ali najvažnije je da se izbjegne nasilje… i eskalacija krize i konflikta u Makedoniji“, kazao je.

Sastanak u Strasbourgu

Stav koji će šefovi diplomatija zemalja članica EU-a zajedno sa visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Federicom Mogherini donijeti o Makedoniji, dolazi dan pred sastanak makedonskog premijera Nikole Gruevskog i lidera opozicijskog SDSM-a Zorana Zaeva u Strasbourgu.

Oni bi se, u okvirima plenarnog zasjedanja Evropskog parlamenta, trebali sastati sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, a moguć je i susret sa trojicom eurozastupnika Ivom Vajglom, Richardom Howittom i Edvardom Kukanom koji već dva mjeseca posreduju između SDSM-a i VMRO-DPMNE-a u cilju prevazilaženja političke situacije u Makedoniji, prenose agencije.

U Skoplju je jučer održan antivladin miting na kojem se insistiralo na ostavci Gruevskog, a grupa građana prenoćila je ispred zgrade Vlade Makedonije.

Za večeras je zakazano okupljanje građana, pristalica premijera i njegovog VMRO-DPMNE-a.

Izvor: Agencije