Vučić: Nema lakog ni bezbolnog rješenja za Kosovo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako je službenom Beogradu “rešenje problema Kosova i Metohije neophodno i to što pre – iz više razloga”, napominjući i da “Srbija postizanje rešenja ne vidi kao pobedu, već kao budućnost”.

Na konferenciji za novinare je istaknuo kako Srbiji “rešenje treba da bi ozbedili dugotrajan mir Srba i Albanaca, sigurnost građana, prostor za dalji ekonomski razvoj i popravljanje demografske slike”.

“Nema lakog, jednostavnog, niti bezbolnog rešenja pitanja Kosova i Metohije. Takvo rešenje nikada nisam obećao, niti takvog ima – izuzev za neozbiljne, neodgovorne i površne ljude”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, “Beograd je ispunio sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a Priština nije, jer nije formirala zajednicu srpskih opština”.

Dva puta za sjever Kosova

“Dva su moguća puta: da Srbi sami to preduzmu, protiv čega inače nema razumnih argumenata, ali je opasnost jednostrana reakcija Prištine, što bi mnogi u svetu jedva dočekali, jer bi to bio uvod za konačni obračun Prištine sa severom Kosova i Metohije i da, mimo volje Srba i uprkos sporazumu s NATO-om, uđu na sever i preuzmu kontrolu nad vitalnim resursima”, smatra.

Ponovio je kako će se “boriti da dobije najviše što može, a da izgubi najmanje što mora”.

“Upravo zato politika Srbije i savet kosovskim Srbima je da pažljivo radimo i pratimo dešavanja u međunarodnoj zajednici, da na svojim pravima insistiramo svakog dana, biramo trenutak i poteze koji će biti usklađeni sa našim interesima, koji će značiti da možemo da očuvamo mir, stabilnost i ni na koji način ne ugrozimo bezbednost naših građana. Zato ćemo kao država u najbližoj korodinaciji nastaviti rad sa Srpskom listom, sa našim narodom i znati kako i na koji način da dođemo do ostvarenja svojih prava”, najavio je Vučić.

Razumije ‘histeriju’ u Hrvatskoj

Govorio je i o spornoj izjavi s Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj akciji “Oluja”, kad je rekao da je “Hitler hteo svet bez Jevreja, a Hrvatska i njena politika je htela Hrvatsku bez Srba”.

Danas je rekao kako “razume histeriju u Hrvatskoj […] jer je izrekao stvari koje oni ne žele da čuju”.

“Sve su ostvarili što je Franjo Tuđman pričao. I onda se pojavi maleni Vučić iz te male poražene Srbije, koji govori stvari koje oni ne žele da čuju. Žao mi je što je neko ljut jer sam nešto nazvao pogromom, žao mi je što sam rekao da je Nikola Tesla bio Srbin, koji bi takođe bio ubijen da se 1943. godine našao u Lici, kao što su ubijeni oni koji su tu živeli. Žao mi je što su to činjenice”rekao je Vučić.

Istaknuo je i kako “na hajku u hrvatskim medijima odgovara mirnoćom i osmehom”.

“Moja želja za sve boljim odnosima ostaje. Neću da ih molim zbog hajke koju vode protiv mere. Sve sam rekao na pristojan način, ne koristeći fašističke pozdrave, što ne mogu da kažem da nije bio slučaj i u Glini [na koncertu Marka Perkovića Thompsona] i u nekim drugim mestima”, naveo je Vučić.

Za sporni govor kaže kako bi “uvek to isto ponovio”, ali i “produžio još nešto o načinu kako se slavila Oluja u Hvratskoj da sam mogao da pogledam sve to dan ranije”. 

Izvor: Agencije