Vučić: Nema dijaloga dok Priština ne povuče odluke

Dva lidera razgovarala su o neophodnim koracima za napredak (EPA)

U Briselu je, uz podsredstvo visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku Federice Mogherini, održana nova runda razgovora između predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hashima Thacija.

Nakon sastanka, Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) saopštila je da EU očekuje posvećenost dijalogu i pozvala dvije strane da se suzdrže od akcija koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije. 

“Evropska unija očekuje od Srbije i Kosova da brzo pokažu posvećenost dijalogu imajući u vidu direktne vezu između sveobuhvatne normalizacije njihovog odnosa i konkretnih izgleda za njihove aspiracije u EU“, navedeno je u saopštenju EEAS-a nakon sastanka, prenosi Tanjug.

Mogherini je, kako se kaže, u razgovorima sa dvojicom predsjednika istakla neophodnost da Kosovo i Srbija osiguraju okruženje pogodno za dijalog i da se uzdrže od riječi, akcija i mjera koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije. 

Oni su razgovarali o neophodnim koracima za napredak i odlučili da će ostati u konstantnom kontaktu u narednim danima kako bi procijenili rezultate današnjeg sastanka, dodaje se u saopštenju EEAS-a. 

No, Vučić je nakon sastanka izjavio da će se dijalog nastaviti kad Priština povuče svoje protivpravne odluke.

“Ovde se niko od nas neće pojaviti dok oni ne povuku protivpravne odluke“, rekao je Vučić za RTS, prenosi Tanjug.

Upozorio je i na namjeru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema sjeveru, što je “suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu koji imamo sa NATO-om“.

Odluka o porezu će ostati na snazi

“Oni koji misle da će dovesti svoju vojsku na sever Kosova – to se neće dogoditi“, poručio je Vučić. 

On je rekao da će odluka Prištine o dodatnom porezu od 10 odsto na robu iz Srbije ostati na snazi, da se u Evropi zbog toga nisu mnogo uzbudili, a također je upozorio da Evropljani namjeravaju da izbace Srbiju sa energetske mreže za sever Kosova.

“Građanima Srbije želim da kažem da su teški dani u političkom smislu pred našom zemljom“, rekao je Vučić.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci je na Facebooku napisao da se s Mogherini saglasio da se poveća dinamika dijaloga.

“Saglasili smo se o povećanju dinamike dijaloga i povećanju napora za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije“, napisao je Thaci, prenosi Beta.

On je pred početak sastanka s Mogherini izjavio da je teško postići sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali da će učiniti sve da do toga dođe.

Izvor: Agencije