Vučić: Neka EU natjera Kosovo da ukine takse, pa dijalog

Aleksandar Vučić je rekao da bi, da su u pitanju partijski razlozi, još prije 15 dana raspisao izbore (Tanjug)

Nema dijaloga dok Kosovo ne ukine takse, izjavio je u subotu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom najava pojedinih evropskih zvaničnika da će dijalog Srbije i Kosova biti nastavljen i bez ukidanja taksi.

“Da damo 20 metara prednosti, a da trčimo na 100 metara, to nećemo”, rekao je on.

Vučić  je kazao da “ne vidi kako je moguće razgovarati o nečemu što je od istorijskog značaja, kao što je to kosovsko pitanje, a u okolnostima u kojima su prekršene sve norme međunarodnog prava i slobode, kao što je Priština učinila uvođenjem taksi”.

Kosovo je u novembru uvelo takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Neka nateraju Prištinu da ukine takse. Kada to urade, mi smo za dijalog spremni”, rekao je on.

‘Provjeriti da li nas narod želi’

Vučić je, također, kazao da bi, da su u pitanju partijski razlozi, još prije 15 dana raspisao izbore.

“Od mnogo faktora će zavisiti. Redovni izbori su 2020. godine, ali svaki put kad postoji sumnja u legitimnost vlasti važno je da se ta sumnja otkloni”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara o tome da li će biti raspisani izbori i koji će faktori utjecati na to.

“Mi imamo legitimnost, ali ako neko sumnja i kaže da nas narod ne želi, spreman sam da to i proverim”, kazao je.

Naveo je da su svojevremeno Dragan Ðilas i Bojan Pajtić vladali sa svega šest do 10 posto podrške u Beogradu i Vojvodini i da ih uopće nije zanimala legitimnost.

“Pitanje legitmnosti je ključno. Nikad ne bih želeo da sedim u nekoj fotelji i da budem velika vlast a da za to nemam podršku većine naroda. Nikada neće svi biti za vas, ali ako nemate podršku većine, ne treba tu da budete”, istakao je Vučić.

Izvor: Agencije