Vučić: Neka drugi podižu zidove, mi nećemo

Više od 1.000 izbjeglica na graničnom prijelazu Berkasovo čeka ulazak u Hrvatsku iz Srbije (Al Jazeera)

Srbija neće ni u jednoj situaciji podizati zidove, već će nastaviti da gradi mostove i puteve, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

“Neka drugi podižu zidove. Neka radi ko god šta hoće, mi nećemo podizati zidove. U kakvoj god situaciji bili držaćemo stvari pod kontrolom. Nećemo da ubijamo nikoga, kako životinje, tako ni ljude“, kazao je.

„Neka se svi ograde žicama, Srbija neće nijedan metar podići”, rekao je Vučić novinarima u Ljuboviji, gdje je prisustvovao početku radova na mostu preko Drine i gdje, kako je rekao, nije mogao “da dođe sebi sat vremena kada je video srndaće uhvaćene u žici“.

Neke zemlje, kako je dodao, zbog političke krize dižu zidove, ali Srbija nema nikakvu političku krizu, niti namjeru bilo kada da podigne žice.

“Srbija će iduće godine da bude zemlja sa najviše izgrađenih kilometara autoputeva u ovom delu Evrope, a možda i celom kontinentu. Nama ti autoputevi idu ka Makedoniji i Bugarskoj. Zar onda da dižem zidove?”

Kako je naveo, na osnovu izvještaja koji je dobio jutros, na teritoriji Srbije boravilo je 12.130 izbjeglica.

‘Nije ispaljen nijedan suzavac’

Podsjetivši da je preko Srbije, kako je rekao, išao najveći broj izbjeglica, dodao je: “Nije ispaljen nijedan suzavac u našoj zemlji, što pokazuje našu ozbiljnost, ljudskost i tolerantnost, kao i solidarnost”.

Više od hiljadu izbjeglica na graničnom prijelazu Berkasovo čeka ulazak u Hrvatsku iz Srbije.

U Preševu se nalazi između 300 i 400 ljudi, ali se do kraja dana očekuje da 4.000 ljudi dođe iz pravca Makedonije, rekao je ministar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Upitan šta će Vlada Srbije uraditi ako se nastavi slaba prolaznost izbjeglica u Hrvatsku, Vulin je kazao da je to nešto što „prvenstveno pogađa migrante“.

„Nije to nešto što smeta državi Srbiji, oni se nalaze na graničnom prelazu. Mi bismo im obezbedili parče hleba i lek bez obzira gde da se nalaze. To pogađa ove ljude. Mi, nažalost, na to ne možemo da utičemo, mi ćemo se samo truditi da im opet obezbedimo što je moguće civilizovanije i bolje uslove, a nadamo se i da će Hrvatska obezbediti da što brže nastave svoj put. Oni ne ostaju u Srbiji, ali ne ostaju ni u Hrvatskoj“, istakao je on.

Izvor: Agencije