Vučić: Ne želimo nijedan rat u 21. vijeku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na mitingu “Budućnost Srbije” u centru Beograda u petak navečer poručio okupljenima kako je riječ o “nacionalnoj konsolidaciji i rehabilitaciji” te kako će zvanični Beograd graditi bolje odnose sa Sarajevom i Zagrebom.

“Pokazali ste da ne poštujete samo one koji bi Srbiji da prete, da je ruše. Ja večeras o onima koji su politički protivnici neću reći nijednu reč, govoriću o Srbiji i budućnosti”, istakao je on desecima hiljada okupljenih.

Zahvalio se svima koji su došli iz Srbije, sa Kosova, “našem narodu iz [bh. entiteta] Republike Srpske”, sa Sandžaka, iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hrvatske…

Teritorijalni integritet susjeda

“Pokazali smo da u ma koliko država da živimo jedinstvo srpskog nacionalnog korpusa ne može niko da uništi… I mi isto brinemo kada ima problema u Šamcu, Doboju, Herceg-Novom… Poštujemo teritorijalni integritet država, ali imamo pravo da čuvamo i branimo identitet i ćirilično pismo.”

“Reč je o našoj nacionalnoj konsolidaciji i rehabilitaciji. Iako imamo bezbroj problema, jedan najveći, moramo da učimo od onih koji su sačuvali svoje nacije kroz najteža vremena”, dodao je on, napomenuvši kasnije kako “Srbija ne želi nijedan rat u 21. veku, da je zadatak svh da čuvaju mir, da su Srbi imali najviše ratova u 21. veku…”

Vučić je kazao, kada je riječ o dijalogu s Kosovom, da “možete da pretite i vršite pritisak koliko hoćete, nema razgovora dok se ne ukinu takse” od 100 posto koje je Vlada Kosova uvela na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Glava je skupa, ali je jedna stvar skuplja, a to je obraz… Izlečili smo Srbiju, koja je bila na ivici ambisa, a vi ste verovali u to”, poručio je on.

“Hoćemo da napravimo jedinstveni bukvar i jedinstvenu čitanku za svu srpsku decu, bez obzira koja im je zemlja matična. Time se ujedinjujemo, a nikoga ne ugrožavamo”, poručio je lider Srbije, koji je naveo kako želi “da učimo od onih koji su uspeli da sačuvaju svoj jezik, pismo i kulturu, poput Nemaca, koji su prošli teška vremena, ali i danas su među najmoćnijima u svetu”.

Pismo iz Volkswagena

Dodao je kako postoji bezbroj nacionalnih problema i veliki pritisci, ali čuvajući jezik, pismo i kulturu, kako su učinili Nijemci, “iako mi nismo tako veliki, mali smo brojčano, ali smo dovoljno ponosni da smo svesni izazova koji su pred nama”.

“Znam da me niste birali da biste slušali ono što volite, već da radim ono što je najteže, ali i da bi Srbija živela bolje, a građani imali budućnost”, poručio je Vučić okupljenima.

On je dodao kako je obio važno pismo od ljudi iz Volkswagena.

“Hoću da kažem da je Srbija i dalje u igri, i dalje se takmičimo, i dalje se borimo”, rekao je.

“Srbija će brzinom rakete da ide napred. Razgovaraćemo, ali nemojte da pomislite da ćemo da dozvolimo proterivanje našeg naroda sa vekovnih ognjišta na Kosovu… Moraćemo da gradimo mnogo bolje odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.”

“Srbija će imati snagu da čuva svoje nebo, ne treba nam ničija pomoć, jačaćemo svoje snage iz godine u godinu. Naš najvažniji cilj su nove fabrike i investicije, naš cilj je zaposlena Srbija i zadovoljni građani, naš cilj nisu sukobi. Sve nas je manje, džaba nam stručnjaci ako nemamo dece, molim vas da to razumete – bez dece nema budućnosti.”

Miting “Budućnost Srbije” počeo je oko 18:30 sati u Beogradu, ispred Doma Narodne skupštine Srbije, intoniranjem himne Bože pravde, prenosi agencija Beta.

Ispred bine postavljene na Trgu Nikole Pašića u prvim redovima su bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije, poslanici u Skupštini i predstavnici Srpske liste sa Kosova.

‘Mi nismo kao oni’

Brnabić je kazala kako su se na istom mjestu prošle subote “okupili oni koji žele da dele” i kako se od njih nisu čuli program ni vizija, već samo uvrede i prijetnje.

“To nije Srbija”, rekla je premijerka, koja je najveći dio govora posvetila napadu na “deo opozicije” okupljen u Savezu za Srbiju, za koji je rekla da ga čine političari koji se pokušavaju “reciklirati” i po svaku cijenu doći na vlast.

Ona je kazala kako današnji miting treba pokazati da Srbija nije podijeljena država s podijeljenim društvom, već “jedna, jedinstvena”.

“Srbija neće da podrži pretnje, uvrede, podele, vešala i motorne testere, podele na botove i sendvičare, krezube i takozvanu građansku elitu.”

Brnabić je rekla kako je aktuelnoj vlasti prioritet napredak države, ali da tako nije u centralnoj opštini u Beogradu, u Starom Gradu, gdje je na vlasti opozicija, jer je njenom predsjedniku najvažnije da “krade saobraćajne znake”.

“Oni nemaju plan, njima je važno samo da dođu na vlast, kako-tako, mi nismo kao oni”, kazala je Brnabić, spominjući Vuka Jeremića, Dragana Đilasa, Sergeja Trifunovića, Boška Obradovića…

“Njima je jedini plan da su protiv Aleksandra Vučića, mi nismo kao oni, mi ne mrzimo nikog”, rekla je Brnabić.

Ogromna podrška

Potom se okupljenima obratio šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, koji je izjavio kako se večeras svima u svijetu i okruženju šalje poruka jedinstva i snage srpskog naroda.

“Ovaj skup pokazuje da Aleksandar Vučić uživa ogromnu podršku naroda, da je Srbija stabilna, jaka i složna, da želi mir, kompromis i pomirenje, ali i da je jaka i da štiti svoj narod i interese. Takve Srbije treba da se plaše samo srpski neprijatelji”, rekao je on.

Kazao je kako skup nije poruka za opoziciju u Srbiji, već za sve u svijetu i okruženju.

“Ne pomišljate da Srbiju možete da ucenjujete, ne pomišljajte da možda kojim slučajem mislite da je Srbija slaba i nejedinstvena, pa da zato vršite pritisak da priznamo Kosovo, ili da se ukine Republika Srpska. Nema predaje, bez obzira na pritiske”, istakao je Dačić i dodao: “Ne igrajte se vatrom.”

On je kazao kako opozicija u Srbiji nema nikakve šanse i kako je to što Vučić još nije raspisao izbore dokaz samo njegove odgovornosti prema državi i nacionalnim interesima.

“On [Vučić[ ih [opoziciju] štiti sam od njihovog poraza i debakla. Evo, ja ću da ga zamolim da prestane da ih štiti”, rekao je Dačić.

Helikopteri iznad centra

Zbog održavanja skupa i velikog broja autobusa koji su došli u Beograd, mnoge ulice su zatvorene za saobraćaj.

Centar grada povremeno su nadlijetali helikopteri.

Na skupu u okviru kampanje “Budućnost Srbije” prisutno je između 140.000 i 150.000 ljudi, izjavio je za Tanjug načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Milan Stanić.

Tom prilikom, kako su ranije najavlili mediji u Srbiji, Vučić namjerava pozvati okupljene na jedinstvo i podršku u svim važnim pitanjima od nacionalng i državnog interesa, poglavito u predstojećem rješavanju “kosovskog pitanja”.

Premda je službeno dio kampanje predsjednika države “Budućnost Srbije”, Vučić i naprednjaci nastoje ovim skupom anulirati prošlotjedni prosvjedni skup Svi kao jedan – 1 od 5 miliona, na kojem su se pred Skupštinom Srbije okupile hiljade ljudi, protiveći se Vučićevoj vlasti i zahtijevaju slobodu medija te stvaranje uvjeta za poštene izbore i profesionalno izvještavanje u programima javnog TV servisa – Radio-televiziji Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Nazvao opoziciju ‘bandom fašističkom’

Službene procjene su da je na tom skupu bilo tek 7.200 do 7.500 ljudi, dok organizatori i čelnici opozicionog Saveza za Srbiju tvrde da ih se okupilo 35.000.

Vučić je u međuvremenu, na sjednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke, dio opozicije u Srbiji nazvao “bandom fašističkom” i odbacio zahtjeve sa opozicionog skupa, poručivši da “Srbija nije njihova fontana želja”.

Građanski i opozicionog protest 1 od 5 miliona protiv vlasti Aleksandra Vučića i vladajuće koalicije traju u Beogradu od početka decembra, a u međuvremenu su se proširili na još stotinjak gradova diljem Srbije.

Premda su od početka kao jedan od ključnih zahtjeva demonstranti do sada isticali ostavku i smjenu predsjednika Srbije, taj zahtjev nije bio na popisu pročitanom tokom subotnjeg protesta u Beogradu, kada je u prvi plan istaknuta sloboda medija i dogovor o stvaranju preduvjeta za poštene izbore.

Izvor: Agencije