Vučić: Ne želim se pravdati Izetbegoviću zbog naoružavanja Srbije

Vučić: 'Zašto bih se morao nekome u Bosni i Hercegovini pravdati zbog toga šta se dešava na Kosovu?' (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je, kada neko govori o naoružanju drugih zemalja, to mešanje u unutrašnje stvari nezavisnih i suverenih država i da zato ne zna zašto je to uradio predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu o Kosovu, kao i naoružanju koje Srbija kupuje, Vučić je zapitao kakve veze čelnik Stranke demokratske akcije ima sa tim.

Poručio je Izetbegoviću da ne treba Srbiju i neke druge u regionu da koristi za dobijanje političkih poena u predizborne svrhe.

‘Kakve veze ima Izetbegović sa Kosovom?’

“Može li neko da mi kaže kakve on veze ima sa Kosovom i Metohijom? Kada govorite o naoružavanju suverenih zemalja, vi se direktno mešate u unutrašnje stvari nezavisnih i suverenih država. Ne razumem zašto to Izetbegović radi. Srbija nikome nije pretnja i nikada nikome nije zapretila. Nijednom svojom izjavom nisam učinio ništa loše i želimo najbolje odnose sa Bošnjacima”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Kini, gde je u zvaničnoj poseti.

Dodao je da je Srbija svojim novim helikopterima spremna da pomogne svim svojim susedima ako im pomoć zatreba i da u slučaju bilo kakvih prirodnih nepogoda uvek mogu da računaju na tu pomoć.

“Ali, ja ne želim nikome da se pravdam. Svi oni iz regiona su nas doveli u situaciju da se zbog nečega pravdamo, a ja ne razumem zbog čega. Zašto bih ja morao nekome u Bosni i Hercegovini da se pravdam zbog toga šta se dešava na Kosovu? Šta tebe briga da li ćemo mi da imamo jedan tenk više ili jednu bespilotnu letelicu više? To je naša stvar”, rekao je Vučić.

Ne želi, rekao je, da Srbija bude predmet u izbornoj kampanji u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović: ‘Vučić se ne suprotstavlja Dodiku’

“Ostalo im je 15 dana do izbora i sada ko će da dobije neke poene ako izgovori nešto loše o meni, Srbiji ili ne znam kome u okruženju”, naveo je predsednik Srbije.

Izetbegović je dan ranije, na pitanje da prokomentariše Vučićevo pominjanje Slobodana Mioševića prilikom nedavne posete Kosovu, rekao da je “Vučić za mir, ali se naoružava”.

“On je ‘progledao’ nakon silnih grešaka koje su Srbi napravili, ali hvali ratne vođe i presuđene ratne zločince. On je za pomirenje s Bošnjacima i za jedinstvenu Bosnu i Hrercegovinu, ali prijateljuje i nijednom riječju se ne suprotstavlja [predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu] Dodiku, koji vrijeđa Bošnjake i dovodi teritorijalni integritet i mir na Balkanu u pitanje. Vučić je očigledno u procjepu. Mislim da pokušava jakim riječima zadovoljiti i smiriti radikalni dio srpske javnosti prije nego povuče neke poteze spram Kosova koji bi mogli izazvati otpor i eventualnu pobunu”, rekao je Izetbegović.

Vučić je u Kini poručio da od njega neće čuti težu reč, ne zato što je uplašen i što ne bi mogao da dobije lake političke poene na unutrašnjoj sceni nego, kako ističe, zato što mora da razume poziciju Srbije, da “mi i hoćemo i želimo, ali imamo obavezu da se ponašamo najodgovornije”.

‘Neki govore suprotno Ustavu Srbije’

“Mi ne smemo da budemo razlog za bilo kakav, čak i verbalni sukob. Zato nisam ništa rekao. Zato sam pitao kakve veze on ima sa Kosovom i Metohijom; zašto se meša u direktne unutrašnje stvari jedne zemlje. Ja kada govorim o Bosni i Hercegovini, ne govorim o jedinstvenoj ili ovakvoj ili onakvoj već o dejtonskoj, poštovanju njenog teritorijalnog integriteta, kao i poštovanju teritorijalnog integriteta Republike Srpske, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, u okvirima i granicama Bosne i Hercegovine”, naglasio je on.

Istakao je da je vrlo precizna politika Srbije usklađena sa ustavno-pravnim aktima Bosne i Hercegovine i međunarodnopravnim sporazumom kakav je Dejtonski.

“Ono što neki drugi govore o Sandžaku, o Kosovu, o mnogim drugim stvarima govore suprotno Ustavu Srbije, međunarodnom pravnom poretku. Nije moje da im objašnjavam bilo šta o tome već samo da ukažem našoj javnosti na tu činjenicu”, rekao je predsednik Srbije.

Izvor: Agencije