Vučić: Ne verujem u priče o napadu u Sarajevu

Beogradski mediji pišu kako se Vučiću mogao dogoditi scenario sličan onome iz Potočara iz jula 2015. godine (AP)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da putuje u Sarajevo bez straha i ne želi vjerovati u priče o planiranom napadu koje prenose pojedini mediji.

U izjavi novinarima Vučić je rekao kako ne vjeruje da je “tako nešto moguće”, ali i da “putuje opterećen drugom vrstom problema, koje treba da rešava u ime Srbije, a ne sobom”.

“Znam da će me čuvati stotine ljudi iz njihove policije. Nemam nikakav strah i bojazan. Da me puste da šetam slobodno kroz narod, siguran sam da mi niko od običnog naroda ne bi ništa dobacio”, naglasio je Vučić.

Ponovio je kako se “oseća apsolutno bezbedno” i da ga ne zanimaju priče o napadu.

“Interesuje me samo šta možemo da uradimo za našu zemlju. Ne podnosim političare koji misle samo na sebe, a ne na zemlju”, kazao je Vučić.

Premijer Srbije u četvrtak će prisustvovati sastanku premijera država zapadnog Balkana, na koji bi trebao doći i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

Mediji: ‘Moguće scene kao u Potočarima’

Prethodno su beogradski mediji donijeli informaciju po kojoj se, navodno, više udruženja ratnih veterana u Bosni i Hercegovini priprema izazvati nerede tokom Vučićevog posjeta Sarajevu.

Pozivajući se na operativne podatke službi sigurnosti dviju država, beogradski Blic piše kako bi se “mogao dogoditi scenario sličan onome iz Potočara iz jula 2015. godine”.

Po njihovom mišljenju, “postoje ozbiljna upozorenja da će pojedine bošnjačke nevladine organizacije i udruženja ratnih veterana pokušati da iskoriste ogromno nezadovoljstvo Bošnjaka zbog nedavne odluke Međunarodnog suda pravde da odbaci zahtev za reviziju presude protiv Srbije za genocid”.

“Iako je ova poseta označena kao visokorizična, Vučić ne namerava da odustane od puta, mada je upoznat sa informacijama vezanim za bezbednost”, napominje Blic.

Citiraju i ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića, prema čijim će riječima “policijske i bezbjednosne agencije učiniti sve što je u njihovoj moći da se spriječi repriza scena iz Potočara od prije dvije godine”.

Naveo je i kako “nadležna policijska i bezbjednosna tijela u BiH ne raspolažu bilo kakvim saznanjima da bi bezbjednost premijera Srbije mogla da bude ugrožena”.

“Poučeni iskustvom, sigurno je da ništa nećemo prepustiti slučaju”, obećava Mektić.

Izvor: Agencije