Vučić: Ne trpam se da štitim RS, to je Dodikov posao

Vučić je ukazao na razliku u odnosima s Hrvatima u Bosni i Hercegovini i s Hrvatskom (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je veoma stalo do dobrih odnosa s Hrvatskom i da je lično uložio “ogroman napor” u dobre odnose Srbije i s Hrvatskom i s Bosnom i Hercegovinom.

“Nisam siguran da se to vratilo sa druge strane”, rekao je Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije, navodeći da neće biti moguće da Srbija svaki put šutke prelazi preko toga kad je neko ponižava i da u Hrvatskoj, kad god postoji neka kriza odnosa s drugima, “izvuče Srbe”.

“Ako su spremni na otvoren razgovor i da pokušamo da razumemo da jedni bez drugih ne možemo. Mi smo za razgovor… ali da to ne može biti razgovor malo na levo, malo na desno, vi nam lupite šamar, a da mi ćutimo”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da bi se želio uskoro vidjeti s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, te da će se vidjeti krajem mjeseca s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem.

Odnosi s BiH i Hrvatskom

On je rekao da poštuje integritet Bosne i Hercegovine i da se ne “trpa” da štiti bh. entitet Republiku Srpsku jer je to posao entitetskog predsjednika Milorada Dodika “koji to radi na dobar način”, ali i dodao da nije moguće da u njegovom prisustvu Republika Srpska bude bilo čija meta napada ili moneta za potkusurivanje.

Na pitanje jesu li odnosi Srbije i Hrvatske mogući na nivou kakvi su danas odnosi Srba s Hrvatima u Bosni i Hercegovini i hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem Vučić je ukazao na razliku u odnosima s Hrvatima u Bosni i Hercegovini i s Hrvatskom.

“Imamo izvanredne odnose sa Čovićem, ovde u Srbiji. Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini, i jedni i drugi smatraju da su ugroženi… Čović vidi da su Hrvati ugroženi, i Milorad Dodik misli isto. Da li je sasvim istinito ili ne, da mi to odavde ne komentarišemo, ali oni imaju prirodnu potrebu da jedan drugog saslušaju i da se razumeju”, rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu Tomislava Nikolića u Banjoj Luci da “od srca Republici Srpskoj želi nezavisnost”, rekao je da zna da Nikolić to želi, kao i 90 posto Srba, napominjući da “mi koji vodimo državu ne smemo da se vodimo politikom želja”.

“Politika realnosti je politika ozbiljnosti i odgovornosti, a politika želja je lepa politika koja donosi glasove, ali ne mislim da je uvek direktno proporcionalna stepenu odgovornosti i ozbiljnosti”, rekao je Vučić.

Dodao je da ima odlične odnose sa Tomislavom Nikolićem, koji, kaže, radi važan posao za državu.

Na pitanje zašto nije prisustvovao proslavi neustavnog Dana Republike Srpske 9. januara u Banjoj Luci Vučić je rekao da nije otišao jer je trebao ići u New York zbog ranije zakazane obaveze, a i da ima “još jedna stvar” zbog koje nije otišao, ali da o tome ne želi govoriti.

Saradnja s Crnom Gorom

Upitan o saradnji s Crnom Gorom, Vučić je rekao da su odnosi pristojni. Kazao je da je Srbija dala novac za obnovu Srpske kuće.

“Teška je situacija za srpske stranke u Crnoj Gori, mi imamo konkretne odnose sa vlastima u Crnoj Gori”, rekao je Vučić.

Kazao je da je prioritet da se Srbija postavi kao nezavisna i suverena zemlja, koja čuva odnose s Rusijom, Kinom, SAD-om i EU-om i da su joj sa svima potrebni dobri odnosi.

Vučić je upitan i da prokomentariše izjavu mitropolita SPC-a Amfilohija, koji je prošle sedmice izrazio bojazan da politika predsjednika Srbije vodi “izdaji Srbije i Kosova”.

Predsjednik Srbije kazao je da ga nije pogodio apel za odbranu Kosova već riječi mitropolita crnogorsko-primorskog, kao i potpis episkopa raško-prizrenskog Teodosija na Apelu za odbranu Kosova.

Vučić je rekao da ga je to pogodilo jer smatra da je dosta uradio za Crkvu i Kosovo i istakao da za posljednje četiri godine nije smanjen broj srpskog stanovništva na Kosovu, kao i da nije bilo etnički motivisanih ubistava.

“To me pogodilo lično jer nisam to zaslužio. Amfilohije je izjavio nešto što misli da će se dogoditi, nešto u budućnosti, a ne o nečemu što se dogodilo. Pogodilo me lično to, veoma”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije