Vučić: Ne treba nam vojni dvogled, želimo razgovor

Predsjednik Srbije kaže da je želja mnogih albanskih političara da ga ne vide na vlasti (Al Jazeera)

Beograd ne samo da ne gleda “vojnim dvogledom” ka Tirani i Prištini nego želi razgovor i dogovor, poručio je u ponedjeljak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tako je reagirao na izjavu čelnika pokreta Samoopredjeljenje i budućeg premijera Kosova Albina Kurtija da mu dogovor sa Srbijom nije među prioritetima te da bi se Srbija trebala suočiti s vlastitom prošlošću “umjesto da na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom”.

“Kurti se mnogo druži sa Radom Trajković, pa bi da uređuje političku scenu u Beogradu. Nemam ništa protiv, znam još jednog koji je rekao da sam gotov do Svetog Nikole, prošle godine… [donedavni premijer Kosova] Ramush Haradinaj, ali je on, izgleda, pre mene završio”, rekao je Vučić novinarima u Vrnjačkoj Banji.

Predsjednik Srbije kaže da je opsesivna želja mnogih albanskih političara da ga ne vide na vlasti te podsjetio da je Kurti još 2016. rekao da je Vučić najveća opasnost po nezavisno Kosovo.

Šta žele vlasti na Kosovu?

Na konstataciju da je Kurti kazao da 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije na Kosovo neće ukinuti dok Srbija ne dozvoli slobodan izvoz njihovoj robi Vučić je rekao da ne zna šta vlasti na Kosova zapravo žele.

“Imate CEFTA sporazum, imate potpuno slobodan izvoz, iz vašeg ugla. Iz našeg ugla to je trgovina sa centralnom Srbijom, ali svejedno… Ne znam na šta oni misle i šta žele”, kazao je Vučić.

Dodao je da bi trebalo sačekati da se formira nova vlada Kosova.

“Taj cirkus oko njihovog formiranja vlade trajaće mnogo duže nego što su najavili u početku”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije