Vučić: Nastavak dijaloga s Kosovom tek u decembru

Aleksandar Vučić smatra da SAD neće promijeniti odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da ne očekuje da će do nastavka dijaloga između Srbije i Kosova doći pre decembra, kada očekuje, uz snažni pritisak Sjedinjenih Američkih Država, ukidanje taksi koje je Vlada Kosova uvela pre godinu dana na uvoz robe iz Srbije.

“Mislim da oni svakako do kraja novembra, početka decembra neće ukidati takse, jer se trenutno prestiž i glasovi u Prištini dobijaju samo kada se najgore govori o Srbiji, neretko i o srpskom narodu”, kazao je Vučić, koji se nalazi u poseti SAD-u, za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da je iluzorno očekivati da bilo ko u tim uslovima predizborne kampanje traži ono što je racionalno i normalno, a to je da ukinu takse.

“Verujem da će se u decembru, uz snažni pritisak SAD-a, to dogoditi.”

Bez lažnih obećanja narodu

Upitan da li SAD preuzima rešavanje kosovskog pitanja od Evropske unije, Vučić je kazao da se EU uvek konsultovala sa Amerikancima.

“Nema nikakve promene formata, ali ako mislite da može bilo ko da utiče na Prištinu a da to nisu Amerikanci, varaju se”, objasnio je on.

Iako su odnosi između EU-a i SAD-a trenutno prilično zategnuti, Vučić smatra da će se na kraju zapadne sile, ako ni oko čega drugog, dogovoriti u kom pravcu da vode krizu u dijalogu Srbije i Kosova.

“Makar za pedalj ako pomerimo stav SAD prema Srbiji, a verujem da to uspevamo da uradimo, napravili smo malo čudo”, rekao je on, dodajući da je za njega bilo važno da iznese stavove Srbije i da američki zvaničnici čuju šta Srbija misli.

“Neću da prodajem maglu narodu, kako će SAD sutra da odustane od nezavisnosti Kosova i kako se tu sve promenilo. Niti sam neozbiljan i neodgovaran, niti ću da dajem lažna obećanja svom narodu”, poručio je Vučić.

Washington traži međusobno priznanje

On je zahvalio američkom državnom sekretaru Mikeu Pompeu, zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthewu Palmeru i potpredsedniku Atlantskog saveta Damonu Wilsonu što su hteli da ga saslušaju.

Predsednik Srbije rekao je da mogućnost da kosovski Albanci dobiju sve a Srbija ništa ne dolazi u obzir i da na to, kao predsednik Republike, nije spreman, kao ni parlament, te da je to preneo američkim zvaničnicima tokom razgovora u New Yorku.

“Dobro je to što podržavaju naš evropski put, drugo je to da ne ulaze u to kako bi trebalo da izgleda dogovor između Beograda i Prištine, ali je važno da se postigne dogovor između Srba i Albanaca”, objašnjava Vučić poruke State Departmenta.

“I ono što je loša stvar i ono što je drugačije u odnosu na raniji period, ali ne sasvim novo, to je da oni traže međusobno priznanje. Suštinski, to nije velika novost, to smo negde i očekivali, ali smo, rekao bih, negde pod tepih stavljali sami zahteve velikih sila i trudili se da uživamo u sopstvenim snovima i mitovima. Naše srpske uši su neretko nežne da čujemo sve ono što zaista misle o Srbiji i odnosu sa Prištinom”, rekao je on.

‘SAD je prizano Kosovo, to se neće promijeniti’

Upitan da prokomentariše i protumači saopštenje State Departmenta u kojem se navodi da SAD ohrabruje Srbiju da se fokusira na postizanje tog strateškog cilja ubrzanjem reformi, kao i da obnovi pregovore sa Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji vodi uzajamnom priznavanju, Vučić kaže:

“Suština je u tom delu oko međusobnog priznanja, jer vidim da su mnogi u našoj zemlji koji su doprineli stvaranju uslova za donošenje odluke o nezavisnosti Kosova Prištini i međunarodnoj zajednici našli u tome neku veliku novost. To nije potpuno novi stav SAD-a, oni su 2008. godine priznali nezavisnost Kosova”, kazao je Vučić.

“Amerika je velika sila i ma šta mi govorili, kakvo kod imali rukovodstvo, tu njihovu odluku nećemo promeniti”, zaključio je predsednik Srbije.

Izvor: Agencije