Vučić naredio prekid komunikacija sa kosovskom policijom, KFOR-om…

Aleksandar Vučić
Darmanović kaže da se od uspostavljanja dominacije Vučića na srpskoj političkoj sceni dugo radilo na poboljšanju odnosa sa susjedima, ali se sada svjedoči drugačijem trendu (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je vojsci, a zatim zatražio od policije i Bezbjedonosno-informativne agencije BIA, da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, KFOR-om i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji djeluju na teritoriji Kosovo, a povodom njegove posjete, saznaje agencije Tanjug.

On će tek večeras donijeti odluku o mogućem odlasku na Kosovo, a prema Tanjugovim saznanjima, među njegovim najbližim saradnicima vlada potpuna podijeljenost po pitanju odlaska.

Posjeta predsjednika Srbije, ranije najavljena za subotu i nedjelju, iznenada je dovedena u pitanje nakon informacija da ga Priština namjerava spriječiti da posjeti Gazivode.

Vučić sinoć htio ni potvrditi ni demantirati informacije da razmišlja o otkazivanju svoje posjete Kosovu.

„Sutra ćemo o tome“, kratko je odgovorio sinoć na pitanje Tanjuga da li će 8. i 9. septembra ići na Kosovo.

Destrukcija stabilnosti

Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veseli izjavio je kako se može dogoditi da predsjedniku Srbije bude zabranjen ulazak na Kosovo.

„Ne znam da li Vučić dolazi na Kosovo, dali smo mu dozvolu, ali destrukcijom stabilnosti Kosova ona se dovodi u pitanje. Drugi razlog, nema zbog čega da ide na Gazivode i ne zna se da li dolazi“, rekao je on.

Po njegovim riječima, koje prenosi Kosova Press, Vučić bi, “ako bi došao bez dozvole, prošao isto kao i [direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije] Marko Ðurić”.

“Neka proba doći bez dozvole. Zna kako je to prošlo sa onim drugim (Markom Ðurićem)”, rekao je Veseli.

„Ne želim stajati pred vama, da se pravim patriot ili manje patriot – želim napraviti konsenzus. Kada je bilo vrijeme da se ide protiv agresora, onda sam to radio. Ono na šta mislimo jeste situacija naših sugrađana, zbog kojih to radimo, s našom pozicijom suverene i nezavisne države, s liberalizacijom viza, s našim međunarodnim partnerima. Da je drugačija ova situacija, (njihova) noga ne bi kročila na Kosovo”, tvrdi Veseli.

Pripadnici interventne jedinice policije Kosova priveli su, krajem ožujka, Marka Ðurića jer je bez dozvole vlasti u Prištini ušao na Kosovo.

Tada je Veseli, među ostalim, rekao kako je tim hapšenjem “država Kosovo predstavila svoje zakone i puni suverenitet”, a kosovski predsjednik Hashim Thaci da je policija prilikom hapšenja u Mitrovici postupala u skladu sa zakonom i ovlastima. Po njegovim riječima, Ðurić je tada na Kosovo ušao ilegalno.

Što su bitne Gazivode

Početkom avgusta, čelnici i Srbije i Kosova su bili glasni i kategorični u tvrdnjama kako Gazivode, hidrosistem na rijeci Ibar, pripada njima. Iz Prištine je poručivano kako će svaki pokušaj prisvajanja Gazivoda biti agresija na Kosovo.

Sa druge strane, zvaničnici iz Beograda su poručivali kako će Srbija zaštiti i Gazivode i Trepču i trafostanicu Valač na severu.

Kako navodi Slobodna Evropa, akumulaciono jezero Gazivode nalazi se većim dijelom u općini Zubin Potok na sjeveru Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, a manjim u općini Tutin u Srbiji. Od hidrosistema Ibar-Lepenac na Gazivodi u Zubinom Potoku, pitkom vodom se snabdijeva sjever Kosova, ali i Priština sa okolinom.

Ovaj hidrosistem također isporučuje vodu za termoelektrane u Obiliću koja se koristi za hlađenje elektrana Kosovo A i Kosovo B, a pored toga, voda iz akumulacionog jezera Gazivode koristi se i navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Thaci: Nema RS na Kosovu

Gazivode je, dan uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, spominjao jučer predsjednik Kosova Hashim Thaci koji je ponovio kako su mogućnosti za postizanje dogovora „veoma male“ i kako će konačni sporazum imati smisla samo ako „Srbija prizna Kosovo kao državu“.

Govoreći na konferenciji ambasadora u Prištini, on je rekao kako će Kosovo uložiti maksimalni napor kako bi se uklonile sve prepreke za članstvo u UN-a.

Prema pisanju prištinskih medija, Thaciju se čini da se „već prestala spominjati ideja o razmjeni teritorija“ između Kosova i Srbije.

„Kosovo nema smisla bez Mitrovice i Gazivoda. Neće biti razdvajanja, neće biti razmjene i neće biti Republike Srpske na Kosovu“, ponovio je Thaci.

Po njegovim riječima, „svi koji govore o odvajanju i pripajanju ohrabruju Srbiju i otežavaju dijalog u Briselu“.

Izvor: Agencije