Vučić najavio otpuštanje 7.000 radnika

Misija Međunarodnog monetarnog fonda završava posjetu Srbiji, nakon čega se očekuje ocjena četvrte i pete revizije stand-by aranžmana od 1,2 milijardi eura.

Mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su pred državom teški zadaci, a da će najteži biti oni u vezi s racionalizacijom Elektroprivrede Srbije – koja bi do kraja godine trebala otpustiti oko 1.000 radnika.

Naveo je i da se u okviru provedbe reformi unutar javnog sektora do kraja godine očekuje otpuštanje oko 7.000 radnika.

“Kako ćemo da sprovedemo stvari u EPS-u i kako da izvršimo i racionalizaciju u EPS-u i drugačiju sistematizaciju – biće teško ali moramo time da se bavimo. To je, ako me pitate, i najteži zadatak iz onoga o čemu smo danas razgovarali. Dakle, ima dosta teških stvari, treba nam farmaceutska reforma, potrebna nam je, oko lokalnih samouprava mnogo više ušteda jer je mnogo novca bacano, bespotrebno trošeno”, rekao je Vučić.

Rast BDP-a 2,5 posto

Šef misije MMF-a u Srbiji James Roaf rekao je da očekuje da u 2016. godini realan rast bruto društvenog proizvoda (BDP) iznositi 2,5 posto, a inflacija 1,3 posto.

On je ocijenio da ekonomski rast u Srbiji jača, da ima više investicija i neto izvoza i da je inflacija ostala na niskom nivou, ali je i dalje ispod projektovane.

Dodao je da je neophodno da Srbija ojača okvire za javne investicije, analizira isplativost projekata i izvrši reformu državnih preduzeća.

“Realizacija značajnijih pozitivnih efekata zahtijeva odlučnije restrukturiranje velikih državnih preduzeća, uključujući EPS, RTB Bor i Resavicu”, navodi se u saopštenju i ocjenjuje da je odluka o racionalizaciji javnog sektora, odnosno o smanjenju broja zaposlenih, provedena u skladu sa planom, javlja Anadolija.

Roaf je dodao da bi po završetku ove dvije faze revizije aranžmana Srbiji trebalo biti dostupno još 147 miliona eura iz stand-by aranžmana i da će ukupni raspoloživi iznos time biti 762 miliona eura, a da su vlasti u Srbiji kazale da neće povlačiti ta raspoloživa sredstva.

U međuvremenu, zaštitnik građana Srbije Saša Janković predstavio je izvještaj o radu za 2015. godinu. Broj žalbi  na rad institucija u Srbiji povećao se za 28 posto u odnosu na lani.

Stanje prava građana u Srbiji obilježili su ekonomski problemi i manjak pravne sigurnosti. I dalje ne postoji povjerenje u rad nezavisnih kontrolnih tijela.

Prema zakonu, izvještaj se podnosi Skupštini Srbije na plenarnoj sjednici. No, drugi put zaredom Janković izvještaj predstavlja u otvorenoj debati, pred nevladinim organizacijama i ambasadorima jer, kako tvrdi, vlasti ponovno nisu imale vremena da zakažu sjednicu.

Izvor: Al Jazeera i agencije