Vučić najavio krivičnu prijavu protiv sebe zbog marihuane

Vučić kaže da se pokretanjem istražnog procesa treba otkriti istina o 'Jovanjici' na kojoj je, uz organsko povrće, uzgajana i marihuana (EPA)

Afere koje se posljednjih mjeseci dovode u vezu čelnicima vlasti u Srbiji dobit će u ponedjeljak potpuno novu dimenziju krivičnom prijavom protiv predsjednika Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja, koji se dovodi u vezu s plantažom marihuane na poljoprivrednom dobru “Jovanjica” u Vojvodini, a prijavu će podnijeti njegov politički saveznik kako bi se sprala ljaga s njegovog imena, prenosi Hina.

Krivičnu prijavu protiv sebe najavio je sam Vučić, rekavši da će je podnijeti potpredsjednik njegove vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kako bi se, pokretanjem istražnog procesa pred policijom i tužiteljstvom otkrila istina o “Jovanjici” na kojoj je, uz organsko povrće, uzgajana i marihuana.

“Vučević će podneti prijavu protiv mene i Andreja zbog ‘Jovanjice’, da nas nadležni saslušaju i donesu zaključke”, rekao je Vučić novinarima, reagirajući na optužbe iz opozicije da je uhapšeni Predrag Koluvija poslije intervencije policije prvo zvao Vučićevog brata Andreja.

Vlasnik dobra uhapšen slučajno

Taj navodni poziv Koluvije bratu predsjednika države službeno je prošle sedmice na konferenciji za medije poricao i ministar policije Nebojša Stefanović, koji je i visoki dužnosnik SNS-a, ustvrdivši kako ni on lično nikada nije vidio Koluviju, niti ga poznaje.

Aferu “Jovanjica” pokrenuo je, sasvim slučajno, jedan policijski zvaničnik otkrivši neovlaštenu upotrebu policijske rotirke i krivotvorenu policijsku iskaznicu osobe zaustavljene zbog nasilničke vožnje autocestom.

Ispostavilo se da je riječ o Predragu Koluviji, vlasniku poljoprivrednog dobra “Jovanjica”, koji je iz državnog budžeta dobio poticaj za uzgoj organske hrane na toj farmi pored Stare Pazove, u Vojvodini.

Policija je uhapsila Koluviju 14. novembra zbog krivotvorene policijske iskaznice i neovlaštenog korištenja policijske svjetlosne signalizacije na automobilu, a daljnjom provjerom na farmi otkrila i plantažu za uzgoj marihuane i laboratoriju za proizvodnju droge, 800 kilograma suhog kanabisa, te više hiljada stabljika sirove biljke, čija će težina biti utvrđena nakon sušenja.

Iako takve akcije – ne samo zbog nesvakidašnjeg otkrića o načinu i okolnostima uzgoja marihuane, već i po količini zaplijenjene droge – obično postanu razlogom promptne službene reakcije ministarstva unutrašnjih poslova, saopštenje je izostalo duže od sedmice, što je u javnosti potaknulo brojna nagađanja i optužbe koje su uhapšenog Koluviju dovele u vezu s bratom predsjednika Srbije.

‘Mnogo spinova i laži’

Stefanović je kategorički poricao vezu Koluvije s bratom šefa države i bilo s kim iz vlasti.

“Mnogo spinova i laži, a u suštini je to služilo samo da se negativna slika baci na dobru akciju policije. Ova akcija je rezultat rada države”, rekao je Stefanović.

Najavljeni podnositelj prijave Miloš Vučević je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako prijava sadrži “sve navode” kojima je javnost bila “bombardovana prethodnih 20 dana” i u kojima je naveden “niz optužbi na račun i Aleksandra i Andreja Vučića”.

“Suština ove prijave je da više niko nema pravnog prostora da kaže: neko treba reagovati da se krene u postupke u koje treba krenuti, kako bi svakom u Srbiji bilo jasno šta je istina o Jovanjici – da li je neko iz vlasti pomagao i učestvovao u tome, da li ima učešća Aleksanda i Andreja Vučića, ili su oni koji su sve to tvrdili gnusno lagali”, rekao je Vučević.

Izvor: Agencije