Vučić najavio formiranje vlade do 16. juna

Mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa predstavnicima nekoliko stranaka, da su neke dileme o tome ko će biti u vladi razjašnjene, a da su se pojavile neke nove.

“To je uvek dobro, razgovarao sam sa ljudima koji u najvećem delu ne misle isto ili slično po brojnim pitanjima, to je dokaz da možemo da razgovaramo i dokaz drugačije atmosfere u Srbiji za koju verujem da ćemo svi zajedno uspeti da napravimo u budućnosti”, rekao je Vučić za RTS nakon konsultacija u Skupštini Srbije.

Vučić je rekao kako se i dalje nada da će vlada biti formirana do 16. juna, a ako se bude kasnilo to će biti, kako kaže, do 10 dana.

Na pitanje da li će biti promijenjeni zakoni o vladi i ministarstvima, Vučić je naveo da je to moguće.

Vučić navodi i da će sa Socijalističkom partijom Srbije i Jedinstvenom Srbijom nastaviti razgovore, kao i sa još nekima i to uskoro.

Upitan da li to što se najviše u razgovoru zadržao sa Liberalno demokratskom partijom znači da će ta stranka ući u vladu, Vučić je rekao da misli da su se sve stranke podjednako zadržale, osim onih koji su se novinarima žalili, a da je korektno na tom sastanku razgovarao sa Čedomirom Jovanovićem i Nenadom Čankom, zbog čega je trajalo nešto duže.

Vučić je kazao da je vođi pokreta “Dosta je bilo” Saši Raduloviću na sastanku rekao u lice istinu i sve što misli o njemu, a da Radulović na sastanak nije ni došao da priča.

Napuštanje sastanka

Nakon svega deset minuta, predstavnici pokreta „Dosta je bilo“ napustili su sastanak sa Vučićem o konsultacijama za formiranje nove vlade zbog navoda da ih je Vučić vrijeđao, javlja Anadolija.

„Nakon ulaska i pozdrava sa mandatarom, on je ukratko ispričao ono što priča na medijima, kako Srbija napreduje i kako mu je teško da sačini vladu. Govorio je i o vladavini prava, a prva stvar koju sam mu rekao bila je da kad smo kod vladavine prava, da sam došao da mu uručim tužbu koju odbija da primi, za klevetu, i da to postavlja primer nepoštovanja institucija sistema, da premijer ne primi tužbu duže od dve godine“, ispričao je Radulović.

On je dodao da je „premijer odmah počeo da vređa, počeo da koristi reči ‘lažov’ i ‘lopov'“.

„Nakon toga, mi smo uručili naš program sa 20 tačaka onoga što treba da se uradi u Srbiji za godinu dana da bi se uspostavio red i postavile stvari na svoje mesto. Za to vreme je premijer nastavio da vređa, viče, onda smo praktično govorili uglas jedno vreme i na kraju smo završili razgovor i izašli“, naveo je Radulović.

Kako je dodao, delegacija pokreta „Dosta je bilo“ nije vrijeđala mandatara Vučića, “već smo mu samo rekli i objasnili zašto mu uručujemo tužbu” te su mu dali svoj program.

Vučić je ranije danas završio konsultacije sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljom, sa kojim je razgovarao blizu 50 minuta.

Šešelj neće biti u vladi

Lider Srpske napredne stranke i Šešelj su razgovarali u četiri oka.

To je, prema Šešeljevim riječima, bio njihov prvi susret nakon osam godina, a mandataru je prenio da neće biti dio buduće vlade.

Šešelj je novinarima u parlamentu rekao da je odmah na početku razgovora Vučiću saopćio da je SRS spreman na saradnju i koalicioni sporazum pod uvjetom da on i njegova vlada napuste politiku učlanjenja u EU i preorijentiraju se na integraciju sa Rusijom.

“Za sve bi se moglo naći rešenje ako odustane od EU i na tome sam insistirao. To je među nama provalija koja se ne može prevazići bez promene vladine politike”, prenio je Šešelj, primijetivši da je Vučić takvim stavom, prema njegovim riječima, bio razočaran.

Upitan kako je izgledao njegov susret s Vučićem nakon osam godina, koliko nisu imali nikakvog kontakta, Šešelj je rekao da je bilo kao da su se vidjeli prvu put u životu.

„Susret je tako izgledao, kao da se prvi put upoznajemo“, rekao je Šešelj i dodao da danas nijedne reči nije bilo o njihovoj zajedničkoj prošlosti.

Vučić je konsultacije danas započeo sastankom sa SPS-JS. 

Sastanak sa predstavnicima pokreta Dosta je bilo trajao 15 minuta [Tanja Valić / Tanjug]

Susret s Dačićem

Lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je nakon razgovora sa Vučićem da je u najboljem interesu Srbije da se nastavi saradnja sa naprednjacima.          

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da se na sastanku razgovaralo o konturama programa buduće vlade, ali ne i o kadrovima i resorima.

On je rekao da se na sastanku našalio i da je mandataru rekao da je danas crkveni praznik (Treće obretenje glave svetog Jovana Krstitelja), poznat po tome što se u ponoć zamišljaju želje čije se ostvarenje želi.

Rekao mu je da je njegova prva želja da Srbija uđe u EU 2020. godine, da mu je druga vezana za porodicu, a treća da se nastavi saradnja SPS-JS i SNS.

“Premijer se nasmejao, a videćemo kako dalje”, rekao je Dačić, dodajući da je Vučić njemu i lideru Jedinstvene Srbije Draganu Markoviću Palmi detaljnije iznio osnovne konture programa buduće vlade.

I Marković je rekao da tema razgovora nisu bili resori, već budućnost Srbije, te da je za dolazak investitora potrebna stabilnost, a da će koalicija SPS-JS doprinijeti toj stabilnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije