Vučić na samitu OSCE-a u Beogradu: Balkan je bure baruta

Ministarski samit Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) počeo je u Beogradu.

Više od 1.000 predstavnika zvaničnih delegacija iz 57 zemalja članica i 11 zemalja partnera na dolasku je pozdravio Ivica Dačić, predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Srbije.

“Balkan je bure baruta i jedna iskra može da zapali svet”, primijetio je premijer Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju samita, dodavši da se lično pribojava urušavanja balkanske stabilnosti.

Dovoljno je, kako je objasnio, samo nekoliko kriznih situacija u Makedoniji, Prištini, Crnoj Gori, pa da “sve plane”.

“Srbija će sa svojim usijanim glavama umeti da se izbori”, rekao je.

Podsjetio je i kako je Srbija, paralelno s predsjedavanjem OSCE-om, učinila velike napore na putu približavanja Evropskoj uniji te zahvalio na podršci svim članicama na tom putu.

“Uspeli smo da redefinišemo državu i da unapredimo ekonomski sistem, da ga reformišemo, i za to smo dobili priznanja svih relevantnih međunarodnih institucija”, naveo je Vučić.

Sigurnost je podignuta na maksimalni mogući nivo zbog organizacije samita OSCE-a.

Na njemu učestvuje 45 ministara vanjskih poslova, a delegacije će čuvati najmanje 5.000 policajaca.

Zbog toga je Novi Beograd, odnosno krug oko Kombank arene zatvoren, a saobraćaj će do subote biti prekinut 12 sati dnevno.

Samit se osigurava u više prstenova, a na krovovima zgrada raspoređeni su snajperisti.

Nikolić: Protiv sankcija Rusiji

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se, na marginama konferencije u Beogradu, s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom.

”U nekoliko navrata, bez vaše pomoći i suprotstavljanja željama koje bi donele loše posledice po Srbiju, mi bismo imali mnogo problema i teško bi izašli iz njih. Istovremeno se u ime naše male države zahvaljujem i na doprinosu u borbi protiv svetskog terorizma”, rekao je Nikolić.

Dodao je da Srbija razvija i ekonomske odnose s Rusijom, možda ne toliko koliko političke, ali da će u budućnosti i oni biti snažniji.

”U budućnosti ćemo sigurno sarađivati sa Ruskom Federacijom intenzivnije, pošto želimo da time pokažemo da smo mi protiv uvođenja sankcija Rusiji i da našim prijateljima iz EU pokažemo da biti u EU ne znači biti protiv Rusije”, rekao je.

Poželio je Lavrovu uspjeh te da “razgovara sa onima sa kojima trenutno ne razgovaraju u dovoljnoj meri, zato što iz toga može da proizađe samo dobro”.

Lavrov je rekao Nikoliću da izuzetno cijeni njegov doprinos jačanju saradnje između Srbije i Rusije te dodao da je Moskva spremna povećati saradnju s Beogradom u svakom području.

”Iskreno smo vam zahvalni na solidarnosti koju izražavate s Ruskom Federacijom u vezi sa zločinačkim aktom, kada je 24. novembra oboren avion koji je obavljao antiterorističku misiju. Zahvalni smo vam i na čvrstom stavu prema neophodnosti regulisanja bilo kojeg problema u Evropi putem dijaloga, bez nametanja jednostranih pristupa ili primoravanja putem sankcija”, istakao je Lavrov.

Regionalna saradnja

Organizacija samita Srbiju košta tri miliona eura. Delegati će spavati u 19 hotela u Beogradu, a akreditovano je 115 stranih i domaćih medija. 

Dačić je ranije izjavio da je samit najveći politički događaj u Srbiji od Samita nesvrstanih zemalja 1989. godine.


Susret OSCE-a smatra se najvećim od Samita nesvrstanih 1989. godine [Anadolija]

Dodao je da je velika čast što je toliki broj ministara vanjskih poslova došao u Srbiju te da je organizatorima posebno drago što su došli ministri najznačajnijih zemalja svijeta.

“Mi se nadamo da je Srbija uspela da za vreme našeg predsedavanja, u godini koja nije bila laka, koju su obeležili mnogi konflikti, da smo postigli napore u smirivanju situacije u Ukrajini”, navodi Dačić.

Još je istakao da je unapređivanje saradnje u regiji bio ključni prioritet predsjedavanja Srbije OSCE-om ove godine, a izrazio je nadu da će napredak u tom pogledu biti nastavljen, posebno o pitanjima poput migracije i borbe protiv terorizma.

Srbija je tokom 2015. godine bila predsjedavajuća Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju. Sljedeća predsjedavajuća je Njemačka.

Izvor: Al Jazeera