Vučić na optužbe zbog nasilja: U Bijeloj kući bili bi izrešetani

Organizatori prosvjeda “1 od 5 miliona” zahtijevaju od vlasti i Vojno-bezbednosne agencije Srbije hitan odgovor tko je naredio prebijanje prosvjednika sinoć pred zgradom Predsjedništva u Beogradu.

Kako su istaknuli, uoči prosvjeda od osiguranja su dobili usmeno obećanje da će njihovoj delegaciji biti dozvoljeno da u Predsjedništvu ostavi papir sa zahtjevima za slobodne izbore, što im je potom zabranjeno.

Pokušali su probiti ogradu i tada je došlo do sukoba.

Jedan od aktivista, Srđan Marković, pokazao je ozljede i poručio oporbi da razgovarajući s predstavnicima vlasti o izbornim uvjetima postaju dio farse.

Marković: Ovo je vlast Aleksandra Vučića

Marković je istaknuo da sinoć pred Predsjedništvom nisu pružali nikakav otpor.

“Kada smo pokušali da uđemo i ostavimo te 42. tačke ispred Predsjedništva, 42. tačke na papiru, bez bilo kakvog oružja i bilo čega, napalo nas je obezbeđenje. Ne znam ko su i moram da naglasim da niko od nas nije uzvratio ni jednog trenutka. Što je pokazatelj da nismo nasilni i da na nasilje, nasiljem, nismo želeli da odgovaramo, već je nasilna ova vlast i ova država. Ovo je pozdrav koji šalje Aleksandar Vučić, ovo je pozdrav svima, a i videli smo na mnogima veće povrede koje su se dešave tokom ovih protesta. Videli smo kako je napadnut Borko Stevanović, videli smo kako su napadnuti od predsednika opštine organizatori protesta na lokalu. Videli smo mnoge druge stvari i nemilce koje su se dešavale i prije samih protesta. Ovo je vlast Aleksandra Vučića”, rekao je Marković, organizator prosvjeda.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi kako je osiguranje reagiralo tek kada su prosvjednici planirali, kako je rekao, upad u zgradu Predsjedništva.

Vučić: Minimalna upotreba sile

Kaže da je akcija vojne policije bila bez uporabe oružja i s minimalnom upotrebom sile. Poziva ih da ubuduće ne reaguju u ovakvim situacijama.

“Ni o kakvom privatnom obezbeđenju nije reč, riječ je o ljudima iz Vojske Srbije koji su ovu zgradu čuvali u vrijeme Borisa Tadića, dok je bio predsjednik Republike Srbije. Ti ljudi svoj posao rade u skladu sa zakonom, štitili su zakon, a iznenadit ćete se šta ću ja poslije reći i na šta ću se pozvati. Štitili su zakon, reagovali su veoma blago i rezultat poziva na upad u zgradu Predsedništva su dvije ogrebotine, jedan naš pripadnik ima jednu ogrebotinu i ništa više. Ali to je za nauk svima nama. Oni koji šalju djecu na proteste, moraju da preuzmu odgovornost za svoje političko ponašanje i oni moraju da znaju da su preskakali ogradu u Bijeloj kući da bi bili izrešetani. Oni moraju da pogledaju kako to izgleda u Parizu, Moskvi, u svakom drugom mjestu u svijetu. U Srbiji to nikada neće tako da izgleda”, rekao je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije