Vučić: Mogući raniji izbori, uskoro odluka

Vučić je rekao da će odluku o eventualnim ranijim izborima donijeti uskoro (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u utorak mogućnost vanrednih izbora i dodao da će o tome odluku doneti uskoro.

Rekao je da su raniji izbori mogući ako situacija vezana za Kosovo ostane nepromenjena, odnosno ako Vlada Kosova ne ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, pa se razgovori ne nastave.

“U tom slučaju, moguće je da se ide i nešto ranije na izbore, ukoliko takvih odluka bude, a da li će biti videćemo”, rekao je Vučić novinarima.

Dodao je da će o tome “uskoro doneti odluku”.

“Ukoliko nema ukidanja taksi, nema razgovora, jasno je da je naš cilj samo da sačuvamo trenutni mir i stabilnost, a da se u budućnosti, nekada, kada dođe do promene političkih aktera ili političkih okolnosti, razgovori nastave”, rekao je Vučić.

‘Izlazak iz zamrznutog konflikta’

Ocenio je da je posle izjave premijera Kosova Ramuša Haradinaja u ponedeljak jasno da Vlada Kosova neće da povuče takse u skorijem periodu.

“Plašim se da smo izašli iz zamrznutog konflikta i da možemo da očekujemo samo pogoršanje stvari, te da to otvara i unutrašnja pitanja sa pogledom da izbori budu održani nešto ranije”, rekao je predsednik Srbije.

Najavio je da ne dolazi lak period i da će se Srbija truditi da sačuva mir i stabilnost.

“Na spoljnopolitičkom planu to moramo da sagledamo iz dva ugla. Jedan su njihove [Kosovo] dalje akcije protiv srpskog naroda, računajući, tobože, na ujedinjenje Mitrovice i vezano za Trepču i Gazivode i sve ostalo što rade; drugo su naši pozivi svetu da se ne dozvole dalje provokacije i destabilizacija, da sačuvamo mir i opstanak našeg naroda”, objasnio je on.

“Jasno da, ukoliko nema ukidanja taksi, nema razgovora o budućnosti Kosova, da je cilj da sačuvamo trenutni mir i stabilnost, da nastavimo razgovore ako dođe do promene političkih aktera ili političkih okolnosti. U tom slučaju moguće je da se ide nešto ranije na izbore, ako takvih odluka bude, a da li će ih biti ne znam”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije