Vučić: Moguće povećanje plata i penzija

Poslije prvih mjeseci primjene bolnih mjera rezultati su uočljivi, kaže Vučić (EPA)

Povećanje plata i penzija u Srbiji moguće je do kraja godine, izjavio je premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za Politiku

Kazao je da se to može desiti ukoliko u druga dva kvartala bude ostvaren rezultat kao u prvom, u kojem je deficit dva i po puta manji od onog koji je bio dogovoren sa MMF-om.

“Ne dajem obećanja olako, ni ovo nije tako, jer svoje uverenje da se o tome možemo dogovoriti sa MMF-om baziram na vrlo realnim pokazateljima. Sve zavisi od našeg rada, a ne od nekog drugog. Javnost će, uostalom, pre kraja godine videti da li sam govorio istinu”, dodao je.

Prema njegovim riječima, “MMF ćemo dočekati sa potpuno ispunjenim zahtevima iz oblasti fiskalne konsolidacije, sa mnogo boljim rezultatima od očekivanih”.

“Posle prvih meseci primene bolnih mera rezultati su uočljivi. Naravno, to je samo početak, ali on pokazuje da se težak rad i trud isplate”, istakao je Vučić.

Kako kaže, suština sporazuma sa MMF-om je ostvarenje održivog sistema ekonomije Srbije, prije svega njenog fiskalnog dijela.

Dobar signal za Srbiju

“Dugoročno moramo da spustimo fiskalni deficit ispod tri odsto. U uslovima čvrsto kontrolisanog deficita, kakav danas imamo, povećanje plata i penzija doprinelo bi dodatnoj potrošnji i povećanju prihodne strane budžeta, a ne bi napravilo dramatične probleme Vladi na rashodnoj strani”, napomenuo je.

Na pitanje kako se povećanje plata i penzija uklapa u njegovu izjavu u Beču da je manji budžetski deficit dijelom rezultat ušteda na investicijama i da se to mora promijeniti, Vučić je odgovorio da će u narednom periodu to svakako biti promijenjeno i da će povećanje plata i penzija biti postignuto do kraja godine.

“Povećanje plata i penzija zavisi od nas i uveren sam da ćemo to postići do kraja godine. Time će ljudi jasno i nedvosmisleno dobiti signal da je Srbija na dobrom putu i da vrednim radom možemo da postignemo još bolje rezultate.”

“I ne samo to, videće da smo iskreno mislili kad smo rekli da ćemo učiniti sve da ova teška mera bude ukinuta što pre, čim se steknu uslovi”, dodao je Vučić.

Izvor: Agencije