Vučić: Mir i stabilnost, ali bez ponižavanja

Vučić kaže da je Bosna i Hercegovina 'teško pitanje' za Srbiju (Sava Radovanovi? / Tanjug)

“Srbija će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost u regiji, jer je to uslov napretka i novih investicija”, izjavio je u utorak premijer Srbije Aleksandar Vučić, ali i istakao da država neće dozvoliti da je neko ponižava.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom njemačke pokrajine Hessen Volkerom Bouffierom u Beogradu, upitan o situaciji u regiji, rekao da Srbija prati dešavanja u Makedoniji, da se ne miješa u unutrašnje stvari te zemlje, što je, kaže, korektan i fer stav prema komšijama.

“Imali smo uvek dobre odnose između Beograda i Skoplja, verujem da ćemo moći da ih zadržimo, ali nikome nećemo dozvoliti da Srbiju ponižava”, rekao je Vučić.

Teško pitanje

Kad je riječ o Bosni i Hercegovini, Vučić kaže da je to teško pitanje za Srbiju i da je o tome najduže razgovarao i sa Bouffierom, prenosi Tanjug.

“Jedino što sam njemu obećao i građanima Srbije je da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost u regionu, jer je to uslov napretka i dolaska stranih investitora”, rekao je Vučić.

Kad je riječ o evropskom putu Srbije, Vučić je objasnio da je na njegovoj zemlji da se reformira, a da je na zemljama Evropske unije da odluče žele li takvu Srbiju u svojim redovima.

“Mi bismo želeli da uđemo u EU. Smatramo da pripadamo evropskom društvu, ali odluka je na članicama”, rekao je premijer Srbije.

Izvor: Agencije