Vučić: Kosovo da ukine takse ili da idemo na izbore

Kad nema dijaloga, uvijek postoji opasnost od mnogo težih i lošijih rješenja u budućnosti, upozorio je Aleksandar Vučić (Tanjug)

Molim Kosovo da ukine takse, nije mi teško to kazati, a Evropsku uniju da jasnije utječe na Prištinu i ukaže na neophodnost dijaloga, izjavio je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Moja molba i apel partnerima u EU je da još snažnije utiču na Prištinu da ukine takse, jer smatram da je važno da nastavimo razgovore o odnosima Srba i Albanca u budućnosti. Molim ih da ti njihovi zahtevi, ne bih rekao pritisci, budu jasniji i određeniji, jer je veoma važno da razgovaramo, i to ne samo zbog Srba na KiM, već i zbog nas”, rekao je on na konferenciji za novinare u Beogradu.

Kako kaže, svi su čuli reči zvaničnika Kosova – premijera Ramusha Haradinaja i ministra spoljnih poslova Envera Hoxhaja – koji kažu da je osnovni cilj taksi naneti štetu Srbiji, ekonomsku i političku.

Ukidanje taksi otvara vrata

“Neki od njih misle da je vreme i da će me skloniti na ulici u Beogradu. U to nisam ulazio, ali mislim da nije ozbiljan pristup onih koji misle da su državnici, ili deo neke države, a da nanesu štetu građanima koje predstavljaju”, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da se nada da će vlasti Kosova ukinuti nametnute takse, jer bi to bilo razumno, pametno i otvorilo bi vrata razgovorima.

Ukoliko Kosovo ne ukine takse, onda je jasno da ne žele razgovor, ne žele dogovore, ne žele, rekao je, da prave kompromise, već žele politiku ucene.

“Ako je tako, nema smetnji da idemo na izbore, zato je važno da znamo žele li ili ne žele da ukinu takse”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vredno je, dodao je, pružiti šansu Ramushu Haradinaju da ga “skine” sa vlasti, a to je moguće jedino na izborima.

“Mislim da je važno da vodimo računa o državnim interesima i zato hoćemo da čujemo odgovor Prištine i EU-a hoće li te takse biti ukinute”, rekao je Vučić.

Bez pokazivanja mišića

Kad nema dijaloga, uvek postoji opasnost od mnogo težih i lošijih rešenja u budućnosti, upozorio je on.

“Mi smo veoma spremni uvek da razgovaramo, da vidimo dokle se stiglo u vezi sa zajednicom srpskih opština i kakve ideje imaju, jer svaki dan slušam o nekom konačnom rešenju, a vidim da to podrazumeva da Srbija prizna Kosovo. A šta Srbija i Srbi imaju od toga – nijedan odgovor nisam dobio od Prištine”, istakao je.

Vučić kaže da, za razliku od drugih koji očekuju “pokazivanje mišića sa naše strane”, da to Srbija ne treba da radi, već da pokazuje razum, razgovara i traga za rešenjem.

“Bez tog rešenja imaćemo probleme i mi, i Albanci”, upozorava on.

Vučić navodi da Srbiji sada ide ekonomski dobro, ali je, ističe, bez stabilnosti i stvarnih i dugoročnih rešenja pitanje je koliko će taj ekonomski rast biti održiv.

Izvor: Agencije