Oglasi

Vučić: 'Kiparski model' nije rješenje za Kosovo

Iako su dobrodošli svi prijedlozi za rješavanje ovog pitanja, treba imati na umu da je potrebno rješenje, kaže predsjednik Srbije.
Predložene ideje znače zamrzavanja stanja na 200 godina, smatra Aleksandar VučićEPA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da, iako su dobrodošli, svi prijedlozi za rješavanje pitanja Kosova ipak treba imati na umu da je potrebno rješenje, a ne ideje, poput "kiparskog modela", koje praktično znači održavanje "zamrznutog konflikta".

On je, na pitanje novinara o kiparskom modelu za Kosovo, rekao da se ljudima čine interesante te formule i modeli tipa dvije Njemačke, kiparski model, izraelsko-jordanski, prenosi Tanjug.

"Neka dodaju i svetog Petra model... Pustite me tih modela", kazao je i dodao da je ključno vidjeti šta ti prijedlozi zaista znače, a znače, kaže, "da imamo ovakvo stanje još 200 godina".

Vučić je, povodom kiparskog modela zapitao i "da li smo mi tu Grci ili Turci?"

Ljudi i teritorije

To se može nekome sviđati kao ideja, dodao je, "ali treba da znaju da se ovde radi o našim ljudima i teritoriji, te da ako možemo da rešimo pitanje Kosova i Metohije - možemo, ako ne - ostaće onda tako kako je, zvali ga mi zamrznut konflikt, nerešen ili kako god".

Dodao je da, doduše, kad je nešto "zamrznuto, može i da se odmrzne".

Komentirajući prijedloge za smanjenje, a potom i ukidanje misije Ujedinjenih naroda na Kosovu, istakao je da Srbija vjeruje u objektivnost i statusnu neutralnost svjetske organizacije.

Vučić je kazao da je Priština uvijek tražila i traži da se smanji uloga UNMIK-a te dodao da Srbija i sada ima podršku Rusije i Kine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.