Oglasi

Vučić: Kad riješimo problem Kosova blizu smo EU

Predsjednik Srbije rekao je, nakon susreta s komesarom Hahnom, da ne želi obećavati ono što ne zavisi samo od Srbije.
Hahn i Vučić razgovarali su skoro dva sataDragan Kujundžić / Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas s europskim povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom o odnosima Beograda i Prištine, situaciji u regiji, ali i popravljanju stanja u području vladavine prava.

"Moramo da budemo odgovorni, ozbiljni, posvećeni u rešavanju naših problema. Uveren sam da ćemo uz podršku EU i prijatelja kakav je Johannes Hahn, umeti da pronađemo najbolji izlaz i najbolji put za Srbiju", rekao je Vučić.

Napomenuo je kako je "Srbiji mesto u Evropi, ali predstoji još posla i mnogo truda".

"Ukoliko budemo mogli da rešimo pitanje Kosova i kada sve to budemo rešili, nadam se da ćemo biti blizu Evrope", rekao je Vučić, ali i dodao da "ne želi da obećava građanima ono što ne zavisi samo od Srbije".

"Sve što radimo, ne radimo zbog EU, već zbog sebe i sopstvenog napretka, jer sve mere, kao što su nas dovele do boljih ekonomskih rezultata, treba da nas dovedu i do većeg poverenja u pravni sistem. A, onda, kada više ne zavisi sve od nas, lakše ćemo da progutamo neke stvari. Pod tim mislim da li će nas brže ili sporije prihavati u EU", rekao je Vučić.

Po njegovim riječima, Srbija će učiniti sve da do kompromisa u pregovorima s Prištinom dođe, ali i ponovio kako "neće dozvoliti nikome da ponizi ili da sruši Srbiju, bez obzira koliko se nekom činilo da je to moguće".

Hahn: Kosovo je otvoreno pitanje

Hahn i Vučić prisustvovali su potpisivanju sporazuma o provedbi Akcijskog IPA programa za Srbiju, vrijednog 41,2 milijuna eura.

Objašnjavajući da će kroz taj program EU podržati reformu vladavine prava i osnaživanja državne uprave, Hahn je istaknuo da EU podržava Srbiju u provedbi reformi koje trebaju voditi do efikasnijeg dijeljenja pravde.

Potvrdio je i da je s Vučićem razgovarao i o Kosovu, ali se suzdržao bilo kakvog komentiranja te teme.

Samo je kratko rekao kako je Kosovo "otvoreno pitanje", ali i da "ima još mnogo drugih pitanja".

"Postoji mnogo elemenata koji su ključni na europskom putu Srbije. Sve se radi u interesu građana, a ne kako bi se zadovoljili neki europski dužnosnici. Reforme doprinose boljoj kvaliteti života i ekonomskim perspektivama", rekao je Hahn.

Visoki europski dužnosnik razgovarao je i s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.