Vučić je napadao Olivera Ivanovića, na redu je Rada Trajković

Koja je uloga Aleksandra Vučića u opstrukciji istrage ubistva Olivera Ivanovića, piše autor (EPA)

Predsednica Evropskog pokreta za Kosovo Rada Trajković izjavila je pre nekoliko dana da opstrukcija u istrazi ubistva predsednika Inicijative SDP Olivera Ivanovića dolazi “direktno od predsednika Srbije Aleksandra Vučića”. “Kako drugačije da razumem, rekla je ona, ako imate predsednika države koji izlazi sa istražnim materijalom i otkriva ga javnosti u toku istrage; to je poruka onima koji su svedočili, ili onima koji planiraju da svedoče da on sve odmah saznaje. Meta sam mu bila ja, povod u stvari, a suština je ležala u tome da on na indirektan način sprečava istragu.”

Predsednik Srbije nedavno je optužio Radu Trajković da su, zbog njenog iskaza u istrazi vlasti Kosova za ubistvo Olivera Ivanovića dvojica Srba od 23. novembra do danas nalaze u pritvoru. Nešto konkretniji bio je jedan od Vučićevih glasnika, direktor Kancelarije za Kosovu Marko Đurić, koji je na Tviteru objavio dokument za koji tvrdi da je autentičan i koji, navodno, pokazuje šta je Trajković rekla istražiteljima u Prištini. Potom je Đurić u svoju odbranu malo pripretio i precizirao da, u slučaju da su navodi Rade Trajković tačni, treba tražiti odgovornost.

Ivanovićevo ubistvo – državni terorizam

Trajković ne ostaje dužna beogradskoj vrhuški, odnosno novom voždu. Kaže da je ubistvo Olivera Ivanovića državni terorizam, sa ciljem da produži vladavinu na tom prostoru. Ona je specijalnom tužiocu u Prištini rekla sve ono što je na dan Ivanovićevog ubistva kazala pre skoro 15 meseci kazala, da iza ovog zločina, “u smislu organizacije i logistike, stoji mafija sa severa Kosova”, da je umešan i deo srpske službe bezbednosti, i kao potvrdu navela TV snimak gde se jasno vidi da je Oliver Ivanović praćen (“… evo ga izlazi iz automobila, ulazi u vozilo Kfor, Kfor ga odvozi na sastanke…”) i prikazivan kao čovek koji strancima “izdaje ne znam šta i u koliko je neprijateljskih delovaja uključen”.

“Ne znam da li je srpska bezbednost koristila mafiju, ili je mafija koristila bezbednost Srbije, ali je očigledno da se radilo zajedno u nekom interesu”, kaže Trajković, koja za objavljivanje njenog iskaza u Prištini tvrdi da je problematičan, jer kada je u toku istraga “vrlo je problematično i zabranjeno” da predsednik države otvara taj izveštaj i daje ga u javnost. “On [Aleksandar Vučić] formalno-pravno ne može za to da odgovara i može da kaže da ne priznaje izveštaj specijalnog tužioca iz Prištine”, kaže Trajković i dodaje da prva strana pomenutog izveštaja “deluje kao falsifikat”. Ona ne poriče da je izjavila da iza ubistva Olivera Ivanovića “stoji Milan Radojičić, koji je bekstvu, i njegovi ljudi, koji su došli iz Srbije i deluju na severu Kosova, da je Ivanović blagovremeno o svemu informisao kosovske i srpske organe vlasti i lično predsednika Srbije i da mu niko nije pružio podršku”.

Istragu opstruira prvi čovjek Srbije

Trajković navodi da je ključni svedok u slučaju ubistva Olivera Ivanovića pod šifrom “čovek broj” i nije poznat javnosti. Za razliku od Aleksandra Vučića, advokat jednog od dvojice uhapšenih Srba izjavio je da iskaz Rade Trajković specijalnom tužiocu “ni u kom slučaju ne može da bude relevantna za zahtev za produženje pritvora i proširivanje istrage”. “Očigledno je da su Zvonko Veselinović i još jedna osoba [Milan Mihailović] osobe na koje se proširuje istraga i mi”, kaže Trajković, “sada imamo u pritvoru ljude osumnjičene za učestvovanje u organizaciji zločina nad Oliverom, imamo jednog [Milan Radojičić] koji je pobegao, a nalazi se pod direktonom zaštitom predsednika države Srbije, koji je ga je abolirao kroz nešto što je potpuni nonsens – poligrafsko ispitivanje. I predsednik države izlazi u javnost i targetira me da sam odgovorna za sve, a suština, zapravo, leži u sprečavanju istrage na Kosovu koje dolaze direktono od predsednika Srbije, onog istog čoveka koji je nekad bio sigurna kuća za Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a sada je sigurna kuća za mafiju i Zvonka Veselinovića.”

Vučić je, tvrdi Rada Trajković, svu vlast nad kosovskim Srbima, ne samo onima na severu, dao Milanu Radojičiću. “Taj čovek o svemu odlučuje; ko će da bude gradonačelnik, ko će da bude direktor Kliničkog centra, a ko rektor Univerziteta, ko asistent na fakultetu, iako nema ništa više od osnovne škole… Ubistvo Olivera Ivanovića je držvni terorizam, da ponovim, koji se sproveo nad jednim političarem, sa zadatkom i ciljem da produži vladavinu na tom prostoru”, kaže Trajković.

Sporno slovo ‘š’ na ‘dokumentu’

Na pitanje otkud Vučiću dokument o svedočenju Rade Trajković pred specijalnim tužiocem Kosova, predsednica Evropskog pokreta na Kosovu kaže da je advokat jednog od dvojice uhapšenih Srbin, a drugog Albanac te da “sumnja pada na srpskog branioca, koji je, istina, dao izjavu da on nije (iz)dao taj dokument, “jer, pobogu, ako prizna, sledi oduzimanje licence…”

Komentarišući sporni dokument koji su objavili ili s njim mahali u javnosti Marko Đurić i Aleksandar Vučić, Rada Trajković, u cilju opovrgavanje njegove autentičnosti, napominje da se na “prvoj strani” nalazi i slovo “š”, koje uopšte ne postoji u albanskom jeziku. (Neko, očito, nije imao dovoljno sluha i utipkao slovo iz srpske azbuke.)

Vučić, kako piše Vesna Pešić, svoju vlast ne gradi ni na pravu, ni na slobodnoj volji i slobodnom izboru, nego na čistoj moći (da se onaj drugi ponaša po tvojoj volji). Dok ona funkcioniše, odnosno dok funkcioniše moranje, on će da vlada i, što je najvažnije, on baš tako i želi da vlada. On nije Emanuel Makron, koji je šarmirao Francuze, a oni se već koliko sutra od-šarmirali, pa žele da im dođe neko drugi. Vučić računa na svoju piramidu moći, koju je marljivo i temeljno gradio. Njegovo vladanje se zasniva na moći. On dodeljuje i oduzima radna mesta, ne poštuje institucije, dekonstruiše Beograd, kontroliše medije, dodeljuje privilegije, forsira korupciju i organizuje kriminalne javne i tajne grupe koje su zapravo stubovi njegove moći.

On za zabavu ima i gomilu likova koji služe za šegačenje i ponižavanje, kao što su Aleksandar Vulin, Goran Vesić, Nenad Stefanović, Ana Brnabić, koji su tu da zgražaju i nerviraju (slobodne) građane, a i on sam to voli da radi i da nervira do besvesti. Dok se zgražavaš nad vojnikom Vulinom, za njega nema nikakve opasnosti. Ali, ako pustiš sliku Zvonka Veselinovića i njegovog brata Andreja, ili javno uperiš prst u Milana Radojičića za ubistvo Ivanovića, kako je to (u)činila Rada Trajković, njegovi su ti već  za petama. Suština njegove moći su štangla i metak, ovo drugo u poslednjoj instanci. Ali je tu. Njega nimalo ne zanimaju Srbija, ni Srbi, ni Kosovo, ni Rusija, već samo njegova vlast…

Od ministra traži zaštitu od predsjednika

Posle izjava Rade Trajković o umešanosti države u bistvo Olivera Ivanovića, srpski predsednik je javno kazao: “Kako laže ta žena!” Na pitanje novinara strahuje li za svoju bezbednost, Trajković je rekla da će ubuduće od napuštanja granice Kosova u Merdarama (kroz Srbiju) od ministra policije Nebojše Stefanovića da traži zaštitu i pratnju zbog pretnji i njenog ugrožavanja koje dolaze direktno od predsednika države Srbije.

Trajković je izjavila da svi koji žive na Kosovu znaju da za Albanci jedinu nadu polažu u političara – od koga očekuju i za kojeg veruju da najviše može da im da – to je Aleksandar Vučić. Ona to potkrepljuje brigom kosovskih Albanaca na poslednjim izborima, koji su strahovali da bi Vučić mogao da izgubi izbore, jer on im je dao “suštinsku nezavisnost – sudsku i izvršnu vlast…”

Aleksandar Olenik, predsednik Građanskog demokratskog foruma na svom tviter nalogu je napisao: “Metod medijskih napada Aleksandra Vučića na Olivera Ivanovića se ponavlja prema Radi Trajković. Dokle će ovaj put ići?”, pita se Olenik.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera