Vučić jasno pokazuje ko je gospodar

Vučić jednostavno ponavlja svoj model ponašanja poslije svakih izbora, pa i ovih posljednjih, piše autor (EPA)

Srbija je tri dana pre isteka roka dobila novu Skupštinu Srbije. U svom već viđenom maniru, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odugovlači do krajnjih granica formiranje novih organa vlasti izabranih na republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima još 21 juna. Na još jedan način želi svima da pokaže jasno i glasno ko je, ne šef, već ko je gospodar!

Vučić jednostavno ponavlja svoj model ponašanja posle svakih izbora, pa i ovih poslednjih. Bez obzira što ima više nego čistu situaciju pred sobom, apsolutnu vlast na svim nivoima, iz samo sebi znanih razloga, prolongira konstituisanje novih organa vlasti do krajnjih rokova.

On i njegova Srpska napredna stranka osvojili su sve što su mogli na tim izborima, imaju apsolutnu vlast na nivou države, pokrajine i ogromnog broja lokalnih sredina. Na prstima obe ruke mogu da se pobroje lokalne sredine u kojima SNS neće biti na vlast ili neće moći sama, bez koalicije, da vlada u naredne četiri godine. I na sve to, on čeka.

U izbornoj noći, punoj euforije, sreće, radosti, ali i korone, Vučić je poručio svojim partijskim kolegama da ne žure i da nikome nije palo na pamet da formira vlast dok se on ne vrati sa nekih putovanja. Ta putovanja su se odavno završila, a poslušno članstvo nije se oglušilo o naređenje stranačkog šefa i čeka zeleno svetlo da krene u akciju.

Privid neizvjesnosti

Skupština Srbije je dužna da bude održana u roku od mesec dana od dana kada Republička izborna komisija proglasi konačne izborne rezultate. RIK je konačne rezultate izbora saopštio 6. jula, a Skupština je konstituisana 3. avgusta. Od tog trenutka kreće rok za formiranje Vlade Srbije od 90 dana.

Po prvi put u novijoj srpskoj istoriji, dogodilo se da su novoizabrani poslanici prisustvovali konstitutivnoj sednici parlamenta, da su verifikovali mandate, a da i pored ogromne većine i jasne slike o tome ko drži vlast u ruci, nisu izabrali predsednika i potpredsednika Skupštine. Isto je i sa radnim telima nacionalnog parlamenta. Situacija je čista, SNS ima ogromnu većinu – 188 poslanika od 250, ima Maju Gojković koja je do sada bila predsednik Skupštine i za koju ti isti naprednjaci tvrde da je najbolji predsednik parlamenta koga je Srbija ikada imala, ali iz nekog razloga nisu završili posao koji je trebalo da urade.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Vučić je, naprosto, takav. Čeka poslednji trenutak. Drži igrače u niskom startu, a svi oni se nadaju da će biti pomilovani njegovom milošću i ponovo postati neki bitni funkcioneri. Za to vreme mora da se nanovo dokazuju tako što se oglašavaju po medijima po raznoraznim pitanjima obavezno veličajući, pri tom, svog šefa. I sigurno je već u svojoj glavi postavio i predsednika Skupštine, i formirao Vladu, i odabrao gradonačelnike i predsednike opština, ali jasno i na ovaj način želi svima da postavi do znanja da je on glavni i da njemu moraju svi oni da budu zahvalni što su tu gde jesu.

Kad neko postavi pitanje predsedniku Srbije šta se to čeka kada je sve jasno, dobije odgovor da se sve odvija u zakonskim rokovima, a da će Vlada Srbije biti formirana mnogo pre roka od tri meseca. Vučić je najavio da će novi kabinet biti u funkciji što je mnogo ranije nego što je prethodno najavio. Kada je prelazio sa funkcije predsednika Vlade na mesto predsednika Države, bukvalno poslednjeg dana je predložio parlamentu Anu Brnabić za mandatara. Posle lokalnih izbora za Beograd, pre dve godine, do poslednjeg trenutka se nije znalo ko će biti gradonačelnik Beograda. Takav mu je manir, voli da drži ljude, ali i celu državu u prividu neizvesnosti.

Svjesna manipulacija zamajavanja

Dok Srbija odugovlači, Hrvatska i Severna Makedonija se ne igraju tih neizvesnih igara. Hrvatska je konstituisala svoj Sabor 17 dana od izbora, a Severna Makedonija dobila Sobranje 20 dana posle izbora. Vučić je umeo i ovu činejnicu da prokomentariše, doduše kontrapitanjem – a što me ne pitate za izlaznost na tim izborima gde nije bilo bojkota!?

Kada je reč o lokalnim izborima, situacija je još apsurdnija. Gde god da je Srpska napredna stranka osvojila apsolutnu vlast na lokalu, a to je oko 90 opština i gradova, nijedan organ vlasti nije formiran. Kao po nečijem naređenju, a možemo samo da pretpostavimo čijem, tamo gde će u naredne četiri godine da vlada SNS, konstitutivne sednice su zakazana za poslednji dan zakonskog roka, a to je 60 dana od trenutka proglašenja zvaničnih rezultata na lokalnom nivou.

Kada je reč o lokalu, Zakon kaže da je predsednik poslednjeg saziva Skupštine dužan da u roku od 15 dana od proglašenja zvaničnih rezultata zakaže konstitutivnu sednicu koja mora da bude održana 60 dana od saopštavanja zvaničnih rezultata. Nijedna lokalna sredina u Srbiji neće dobiti novu vlast pre poslednjeg dana tog roka. Kako smo saznali, lokalne sednice Skupštine su zakazane za termine posle 21. avgusta. Lokalne Skupštine su konstituisane samo u onim opštinama i kojima SNS nije na vlasti, a to su – Čajetina, Surdulica, Svilajnac, Bujanovac, Preševo. U slučaju da poslednjeg dana roka ne bude formirana skupština neke lokalne samouprave, uvodi se prinudna uprava i raspisuju novi izbori u roku od 30 dana.

Iz aviona je vidljivo da se radi o još jednoj svesnoj manipulaciji zamajavanju, dok se iza pozornice odvijaju neke mnogo važnije i bitnije stvari. I upravo zbog tih stvari, Vučić će morati da ubrza formiranje nove vlade, jer Brisel i Washington više nemaju strpljenja za balkanske zavrzlame kada je reč o konačnom rešavanju kosovskog problema. Zbog tog posla, formalno pravno je potrebno da vlada bude što pre formirana. Da nije tako, sigurno bi se desilo da Sjedinjene Američke Države izaberu predsednika pre nego što bi Srbija dobila novog premijera i njegov kabinet.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera