Vučić: Izvještaj Evropske komisije generalno pozitivan

Vučić kaže da Srbija ima spremljenih pet poglavlja za otvaranje, ali da to zavisi od političke volje u EU-u (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom, generalno gledano, pozitivan, a da je od posebnog značaja pozitivna ocena napretka u dobrosusedskim odnosima.

Vučić je na plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU-u istakao da izveštaj nije nevažan, ali da ne smatra i da je svaka reč “biblijska”.

Ukazao je na zamerke u vezi sa javnim nabavkama, dodajući da je napisano da nema napretka, a reč je o provođenju međudržavnih sporazuma, odnosno to što se ide na skraćenje postupaka.

“Ako ima neko u Evropskoj uniji da nas nauči da ubrzamo, da javne nabavke budu transparentne, a da postoje garancije da neće biti korupcije, neka nam to pokažu. Ne možemo da čekamo par meseci na dva dela koja su potrebna EPS-u, a da nemamo pad proizvodnje struje. Potreban nam je fleksibilan sistem javnih nabavki, koji će da garantuje transparentnost i spreči korupciju”, objasnio je Vučić.

Ponovio je da je važno što je Srbija dobila pozitivnu ocenu kada je reč o dobrosusedskim odnosima.

“Mislim da je bitno da te odnose unapređujemo. Sa Hrvatskom neću to da ograničavam na pola godine ili dve. Siguran sam da će u budućnosti odnosi biti bolji. To neće biti lako zbog rezultata izbora za Evropski parlament, gde su dve najveće stranke osvojile zajedno samo 40 odsto glasova, a ostatak antisistemske i ekstremno nacionalističke partije. Glasovi HDZ-a otišli su ekstremnim nacionalističkim strankama”, objasnio je on.

‘Verujem u bolje odnose sa Hrvatskom’

Vučić je rekao da veruje u bolje odnose sa Hrvatskom, te da Srbija sa Bosnom i Hercegovinom može i mora da gradi dobre odnose.

Sa Albanijom, kako je rekao, postoje pristojni odnosi, ali Srbija ne može da učestvuje u dnevnoj terminologiji “Velike Albanije”.

Odnosi sa Severnom Makedonijom, ističe, sve su bolji, i pored različitih gafova iz prošlosti.

“Očekujemo da ćemo do septembra imati ‘one-stop shop‘ na granici, što će upola da smanji zadržavanje robnog prometa i kamiona na prelazima”, rekao je on.

Za Srbiju je, kako je podvukao, od ogromnog značaja što je EU konstatovao ogroman napredak, a to je učinio i SAD, u ispunjavanju uslova za skidanje sa sive liste FATF-a (međudržavno telo za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma).

Srbija je, kako je preneo, prošle godine imala 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, više nego ceo Zapadni Balkan i Hrvatska zajedno, a dvostruko više nego Bugarska, koja je uspešna zemlja u EU-u.

Kada je reč o oceni slobode medija, Vučić je izjavio da je izveštaj EU-a o napretku Srbije konstatovao važne pozitivne stvari u vezi sa slobodom izražavanja, ali da su opet naveli da nema napretka, što, ističe, ukazuje da je to politička ocena.

‘Neka EU navede primer da nema slobode izražavanja’

Dalje je rekao da nikako da čuje nekoga u Srbiji ko će reći da nema slobodu izražavanja nego da to stalno čuje od onih koji imaju najveću slobodu izražavanja.

“Pa bih voleo samo da nam EU to potkrepi sledeći put nekim primerom. Svaki dan slušam te pridike od onih koji se na najslobodniji način izražavaju i vode 24/7 kampanju protiv svih koji im se ne sviđaju. Ali, oni to ne tvrde za sebe već za nekog drugog da nema slobodu izražavanja.”

Vučić kaže da je doneta važna presuda, koju neki nazivaju i istorijskom, za slučaj “Ćuruvija” i konstatovao da oni koji za to nisu bili kritikovani od EU-a, a vodili su kampanje tim povodom, nisu uspeli da donesu presudu za 12 godina svoje vlasti.

“Svaki put kada su prava novinara bila ugrožena na društvenim mrežama uvredama ili pretnjama, kao i kada je reč o fizičkom napadu, kao u slučaju predsednika Opštine Grocke, ne samo da smo obavili svoj posao već smo i na najbrži i najtransparentniji način to uradili. Sve je to konstatovano u izveštaju, a ocena je ipak da nema napretka”, naveo je Vučić.

Istakao je da mu zato to više liči na političku ocenu.

Dodao je i da Srbija ima pet poglavlja spremnih za otvaranje u pregovorima sa EU-om, možda i sedam, a da li će ona biti otvorena – to, istakao je, zavisi od političke volje EU-a.

“Što se tiče poglavlja, nikada ih za to nisam molio, nikad neću ni moliti. Ako hoće, neka otvore. Imamo pet spremnih poglavlja, možda i sedam, ali to je njihova politička volja i ništa drugo. To je pitanje njihovog političkog odnosa prema Srbiji i drugim zemljama zapadnog Balkana”, rekao je Vučić na sednici Konventa o EU-u.

Iskreniji razgovori s EU-om i SAD-om

Dodao je da razume političke interese unutar EU-a.

Takođe je rekao da su razgovori sa EU-om sada iskreniji nego što su bili, kao i sa Amerikancima.

“Sve je kristalno jasno. Oni kažu sve što misle, mi kažemo šta mislimo”, zaključio je Vučić.

“Ako hoće (EU) nešto da urade sa nama, u redu, a ako neće – neće. Mi ćemo zbog sebe da radimo na Kosovu i Metohiji zbog odnosa između Srba i Albanaca, jer je to važno zbog nas za budućnost nase dece. Ako to Evropa prepozna hvala im, ako ne – nikom ništa”, rekao je Vučić.

Rekao je i da danas više nije takva situacija da sve zavisi od Srbije, kao što je bilo pre dve, tri ili četiri godine, kada je bila nešto povoljniija klima za proširenje EU-a.

Dodaje da je najpovoljnija klima za proširenje bila pre deset i 15 godina, dok je danas situacija mnogo teža.

“Lično sam prisustvovao brojnim sastancima kad su lideri najmoćnijih zemalja EU-a nedvosmisleno govorili ljudima sa zapadnog Balkana da se ne nadaju i da ne očekuju da će da dobiju bilo viznu liberalizaciju, kao što je tražila Priština, ili otvaranje pregovora, kao što je tražila Albanija. Mi nismo ništa ni tražili”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije