Vučić: Izbjeglice su ljudi, a ne vanzemaljci

Aleksandar Vučić: Vučić: Očigledno je da dobro u svijetu mora pobijediti, ali postoje neki koji se neodgovorno ponašaju (Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu kako izbjegličku krizu ne vidi kao veliki problem, da njegova država ima iskustvo s izbjeglicama, a ambasadoru Norveške u Beogradu Arneu Sannesu Bjornstadu se zahvalio na pomoći norveške Vlade Srbiji, prenosi Tanjug.

Norveška je još jednom pokazala da je istinski i veliki prijatelja, rekao je on na konferenciji za novinare u Beogradu, podsjetivši da je Norveška dala pet miliona eura pomoći nakon prošlogodišnjih poplava u Srbiji te da je u svakoj situaciji kad je bilo potrebno davala i pomagala.

“I danas su dobro razumeli naše potrebe”, primijetio je šef Vlade Srbije i naveo da su, osim 3,28 miliona eura za nekoliko nevladinih organizacija, Norvežani još 3,25 miliona eura namijenili kao pomoć državnom budžetu, jer, kako je rekao, Srbija ima operativne troškove, prije svih ministarstva unutrašnjih poslova, rada, odbrane i druge institucije koje svakodnevno pružaju pomoć izbjeglicama.

‘Plaše ljude brojkama’

“Ne vidim da je to [izbjeglička kriza] tako veliki problem kao što vide svi drugi na velikoj kugli zemaljskoj. Nemaju šta drugo da pišu, pa plaše ljude raznim brojkama i teorijama, kao da se ne radi o ljudima, nego o vanzemaljcima. Mi nemamo problem s tim i dobro tretiramo te ljude”, naveo je premijer Srbije te podsjetio kako njegova država ima iskustva s izbjeglicama iz svih dijelova bivše Jugoslavije.

“Pogledajte danas koliko imamo onih koji su izbegli koji su na važnim mestima u državi. Moja porodica je izbeglička, a ja sam sada predsednik Vlade.”

Vučić je rekao da je posao države da brine o izbjeglicama i da ga raduje da je jedan od izbjeglica s djetetom, kojeg je prije nekoliko dana šutirala jedna mađarska snimateljica, što je nazvao divljačkim ponašanjem, dobio posao u Španiji.

“Očigledno je da dobro u svetu mora da pobedi, ali i da postoje neki koji se neodgovorno ponašaju”, zaključio je.

Vučić nije siguran da će prisustvovati samitu država i vlada Evropske unije 23. septembra posvećenom izbjegličkoj krizi, kao ni samitu lidera u New Yorku krajem ovog mjeseca.

“Mora neko da bude u zemlji, imamo ovde problema”, rekao je.

Izjavio je kako je ponosan i zadovoljan što se stanovnici Srbije ne ponašaju ksenofobično i što Vlada radi odgovoran posao kada je riječ o izbjeglicama.

‘Zadovoljan i ponosan’

Istakao je kako očekuje da će se izbjeglice duže zadržavati u Srbiji u narednom periodu, zbog zime koje dolazi, te da će Srbija sve učiniti da pripremi prihvatne centre.

Srbija, nažalost, dodao je, nije dovoljno bogata i nije krajnji cilj izbjeglica, ali, primijetio je kako ne bi imao ništa protiv da jeste, “jer bi to značilo da smo razvijena zemlja, kao Norveška, Nemačka, Švedska…”

“Zadovoljan sam i ponosan što vodim Vladu koja se ponaša odgovorno i što živim u zemlji u kojoj se narod ne ponaša ksenofobično i u kojem ne prolaze teorije zavere – naseliće se svuda, mi ćemo da propadnemo”, kazao je Vučić.

Izvor: Agencije