Vučić izabrao Dačića da predsjedava Skupštinom Srbije

Novi predsjednik Narodne skupštine Srbije bit će Ivica Dačić, najavio je u utorak navečer predjsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sjednice Predsjedništva vladajuće Srpske napredne stanke (SNS), na čijem je čelu.

Rekao je da je važno da zajednički učestvuju u stvaranju Srbije budućnosti te da će Dačić imati puno posla, jer je u parlamentu neophodan dijalog, prenosi Beta.

Parlament će morati donijeti mnogo novih zakona, a onda neka narod na izborima kaže s kim je zadovoljan, dodao je Vučić.

Izbor predsjednika novog saziva Skupštine najavio je za četvrtak.

Vučić je rekao i to da ima nekoliko nedoumica u vezi sa sastavom nove vlade Srbije i najavio da će konačan sastav biti saopšten u nedjelju, 25. oktobra, nakon sjednice Predsjedništva SNS-a.

Šest osnovnih ciljeva

Nova vlada i parlament bit će “ograničenog trajanja”, dodao je Vučić te je najavio da će vanredni parlamentarni i predsjednički izbori biti održani najkasnije do 3. aprila 2022. godine.

Govoreći nakon sjednice Predsjedništva SNS-a, kazao je da je bilo različitih mišljenja o tome kako formirati novu vladu i parlament.

“Mi smo danas definisali šest osnovnih ciljeva”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Kao prvi cilj naveo je brigu za zdravlje građana, odnosno borbu protiv korona virusa; drugi i najvažniji je borba za interese srpskog naroda i Srbije na Kosovu i očuvanje vitalnih interesa Srbije na Kosovu; treći je borba protiv mafije i organiziranog kriminala; četvrti je istrajavanje na politici nezavisnog odlučivanja, odnosno na nezavisnoj vanjskoj politici; peti su ubrzane reforme, posebno rješavanje vladavine prava u okviru eurointegracija; šesti cilje je rast ekonomije.

Nastavak saradnje sa SPS-om

Kako je rekao, SNS će nastaviti saradnju sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) u novoj vladi, u nešto izmijenjenom formatu, a koalilcioni partner SNS-u bit će i Srpski patriotski savez (SPAS).

Vučić je rekao da ta stranka, nevezano od toga kolika je njena snaga, mora poštovati SPS i ne smije pokazati osionost i bahatost, te da će, iako im SPS nije potreban u vladi, nastaviti raditi s njima.

“Moramo da pokažemo i ljudsku korektnost, a ne da im kažemo da nam nisu potrebni. Socijalisti nam nisu potrebni, kao što nisu bili ni ranije, ali postigli smo zajedno dobre rezultate”, kazao je.

Vučić je rekao da su on iDačić imali nešto drugačija viđenja kako bi vlada trebala izgledati, ali da je prihvatio Dačićeve prijedloge.

“SNS-u nisu potrebni ni koalicioni partneri sa njihove liste, jer sam SNS ima 160 poslanika, a da su danas izbori imali bi 180.”

Izvor: Al Jazeera i agencije