Vučić: Ispunili smo svih 26 zahtjeva Hrvata u Srbiji

Vučić: Mislim da se mi Srbi trebamo ponositi time šta činimo za poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ustvrdio je u četvrtak kako je ispunjeno svih 26 zahtjeva za poboljšanje položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, predviđenih Subotičkom deklaracijom koju je u junu prije dvije godine potpisao sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

„Mislim da se mi Srbi trebamo ponositi time šta činimo za poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji“, rekao je Vučić danas novinarima u Zrenjaninu i naglasio kako je popis „100 odsto završen“ jer je država ispunila svih 26 zahtjeva.

Predsjednik Srbije u četvrtak nije pobrojao o kojim se konkretno zahtjevima radi, ali je najavio kako će za 20 dana saopćiti koji su sve zahtjevi ispunjeni kako bi se Hrvati osjećali dobro u Srbiji i poštivali državu u kojoj žive.

Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske Vučić je, tada kao premijer Srbije, potpisao s hrvatskom predsjednicom u Subotici 20. juna 2016. nakon što su zajedno posjetili predstavnike manjinskih nacionalnih zajednica u obje države.

Mjesto u Parlamentu

Vučić je, početkom augusta, u kontekstu spora o različitim srpsko-hrvatskim pogledima na akciju Oluja, poručujući kako, uprkos tome, želi dobre odnose s Hrvatskom, pojedinačno pobrojao što je sve Srbija učinila u skladu sa njegovim ranijim dogovorima s predsjednicom Hrvatske i predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji.

Među ostalim, pobrojao je pomoć HKD Jelačić u Novom Sadu, uređenje kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, rješavanje problema mosta u Monoštoru, škola u Sonti i Subotici, mosta u Tavankutu, te ponuđenog rješenja za povrat hrvatskog doma u Sremskoj Mitrovici za koji Srbija nudi najam od jednog eura godišnje na 50 godina, a hrvatska zajednica želi vlasništvo.

Vučić je tada rekao da je postignut dogovor o većem učešću Hrvata u pokrajinskim tijelima Vojvodine i da se čeka prijedlog Hrvatskog nacionalnog vijeća za četiri osobe, te najavio da će pokrajinska vlada osigurati novac za etno manifestaciju Družijanca.

Srbijanski predsjednik tada nije spomenuo jednu od najvažnijih usuglašenih obveza – garantiranom mjestu u Parlamentu za Hrvate po sporazumu o međusobnoj zaštiti manjina iz 2004. godine.

Izvor: Agencije