Vučić i Zvizdić: BiH i Srbija mogu zajedno prodavati oružje

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, poslije sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem kako je Srbija iskreno opredijeljena za mir i saradnju, prenosi Tanjug.

„Važno je da ljudi u ove dve zemlje znaju da smo iskreno opredeljni za mir i saradnju. Ako kod nekoga postoji bojazan, bilo kakva, od mogućih nastavka nekakavih političkih sukoba koji bi završili na još lošiji način, u ime Vlade daću sve od sebe da okrenemo tu putanju u suprotnom smeru i da na najbolji način naše dve zemlje sarađuju“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naveo kako je zadovoljan svim aspektima odnosa Srbije i BiH, a da je sa Zvizdićem danas i u četiri oka razgovarao i o političkoj situaciji. Vučić je rekao kako je BiH za Srbiju treća izvozna destinacija, a da se trgovinska razmjena uvećava svake godine, te kako u naredne četiri godine može biti povećana na više od dvije milijarde eura.

„Formiraćemo zajednički tim za modernizaciju pruge Beograd – Sarajevo“, rekao je premijer Srbije, dodavši kako će naredni dogovori biti u BiH, te kako će pozive dobiti i EU i svi drugi uključeni u Berlinski proces.

Namjenska industrija

Zvizdić je potvrdio važnost dogovora o modernizaciji pruge, te naveo kako se nada da će konačna trasa biti utvrđena vrlo brzo, najavljujući kako će nakon toga biti pozvani kreditori i svi drugi koji mogu pomoći realizaciju značajnog projekta za dvije države.

Vučić je naveo kako je sa Zvizdićem razgovarao o mnogim važnim temama, međusobnoj podršci na europskom putu, ali i sasvim konkretno o formiranju tima koji će se baviti održavanjem 11 mostova između Srbije i BiH.

Također, najavio je kako će ići na sajam u Mostar, gdje su ga pozvali i Zvizdić, ali i član Predsjedništva Dragan Čović, te kako će tamo biti organiziran poseban sastanak namjenskih industrija dvije države.

„To je dobra vest, municiju i oružje možemo drugima da prodajemo, naravno, nikome ne pada na pamet da to koristi ovde, ali da prodajemo drugima to može bude veliki i značajan posao“, poručio je premijer Srbije. 

Vučić: Srbija neće uvesti sankcije Dodiku

Vučić je ponovio i da se Srbija neće priključiti američkim sankcijama predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, dok Zvizdić očekuje da će uvedene sankcije biti pouka za političke lidere.

Po Zvizdićevim riječima, bilo je očekivano da se Dodiku uvedu sankcije, jer je “permanentno ugrožavao ciljeve BiH – Dejtonski sporazum, Ustav BiH i evropsku opredeljenost”.

“Nismo zbog toga sretni, jer to nije dobra poruka. Očekujem da će to biti dobra pouka i dobra poruka političkim liderima koji su ugrožavali ciljeve, da promijene tu retoriku i okrenu se životnim pitanjima, dijalogu i evropskom razvoju zemlje”, kazao je Zvizdić.

Vučić je rekao da se Srbija neće priključiti sankcijama Dodiku iz dva razloga.

“Prvi razlog je jer sankcije ne donose nikakvo rešenje, a drugi je više prećutna odluka Vlade Srbije da nam se više nikada ne ponovi vreme iz devedesetih godina kada smo jedni drugima postavljali blokade na Drini”, objasnio je.

Smatra i kako je to “odgovoran stav Srbije koja ne želi da se meša u unutrašnje stvari BiH”.

Napad u Potočarima

Na pitanje je li bilo riječi o napadu u Potočarima 2015. godine, prilikom obilježavanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Vučić je rekao da postoje mnogo važnija pitanja i da to “nikad neće biti prepreka razvoju odnosa dve zemlje”.

Zvizdić je izjavio kako nadležne službe u BiH aktivno rade na slučaju napada, te učesnici budu otkriveni i procesuirani.

„Oni koji na tome rade imaju u tome punu podršku i zahtijevamo i očekujemo da se što prije riješi i pronađu učesnici tog događaja koji je u tom trenutku bacio sjenku na naše odnose i dobrodošlicu“, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Dodao je kako je to bila posjeta „velikog srca i velike hrabrosti“ premijera Srbije i tim prije nije trebala i nije dobro što se pretvorila u nemio događaj.

Kako je rekao, premijer Srbije vjerovatno nije stigao ni do granice poslije tog događaja, a već ga je pozvao i izvinio se zbog toga, iako organi BiH nisu bili zaduženi za skup u Potočarima.

Vučić je Zvizdića dočekao ispred Palate Srbija, a sinoć mu je bio domaćin i na radnoj večeri po dolasku delegacije BiH u Beograd.

Kako navodi Tanjug, bh. premijer je sa delegacijom doputovao sinoć u Beograd, a na aerodromu Nikola Tesla ih je dočekao prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Osim Zvizdića, u delegaciji BiH su i zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak i ministar komunikacija i transporta Ismir Jusko.

Zajednička budućnost

Premijer Srbije Vučić, koji je delegaciji BiH u nedjelju navečer bio domaćin neformalne večere, izjavio je ranije da će sa Zvizdićem u ponedjeljak razgovarati o važnim pitanjima za dvije države, ističući da je važno razgovarati o zajedničkoj budućnosti.

“Uvek konkretno razgovaramo, nekad je za nešto potrebno pola godine, nekad pet, ali uvek je dobro da razgovarate”, rekao je Vučić i dodao da je zato zahvalan Denisu Zvizdiću što dolazi u Beograd.

On je naveo da je važno da se ozbiljno sagledaju pozicije BiH i Srbije i zajednička budućnost, iako, kaže, mnogi ne misle tako.

“Srbi i Bošnjaci moraju da imaju dogovor, ali i svi ostali, o tome kako da funkcionišu u budućnosti, da sve rešavamo dijalogom, a zatim i nadogradimo saradnjom u obrazovanju, kulturi, sportu…”, rekao je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije