Vučić i Thaci u Briselu o ukupnim odnosima i normalizaciji

Hashim Thaci, Federica Mogherini, Aleksandar Vučić
Bodo Weber smatra da je tim Federice Mogherini neodgovorno odvukao dijalog u spor o razmjeni teritorija i taksi (Al Jazeera)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hashim Thaci trebali bi se u petak sastati u Bruxellesu kako bi razmotrili ukupno stanje u odnosima Beograda i Prištine, primjenu postojećih sporazuma te razmijenili stavove povodom nove faze dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Sastanak u Bruxellesu organizira visoka povjerenica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

U pozivu predsjednicima Srbije i Kosova Mogherini je naglasila da će se 23. ožujka razgovarati o “fazi dijaloga koja se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju”, kao i da će se “razmotriti rad koji je u tijeku na primjeni postojećih dogovora”.

Paralelni procesi

U pitanju je prvi sastanak na visokoj političkoj razini u okviru dijaloga Beograda i Prištine od početka ove godine, a treći otkad je prošle godine format političkog dijaloga dviju strana prešao s premijera na predsjednike Srbije i Kosova.

U EU napominju važnost intenziviranja dijaloga Beograda i Prištine, uz očekivanje pune implementacije Briselskog sporazuma, ali i postizanje sveobuhvatnog rješenja i pravno obvezujućeg sporazuma za punu normalizaciju odnosa dviju strana.

U Bruxellesu se prije sastanka predsjednika Srbije i Kosova naglašava postojanje paralelnih procesa u okviru dijaloga u kojemu posreduje EU – jednog koji se odnosi na primjenu postojećih dogovora iz Briselskog sporazuma i koji se odvija na razini stručnih delegacija, te drugog koji se tiče sveoubuhvatne normalizacije odnosa.

“Kod tehničkog dijaloga rad se nastavlja, intenzivira se i ide u jasnom pravcu potpune implementacije dogovorenog. Kad je riječ o sastanku na najvišoj razini, tu će se razmotriti gdje smo u kontekstu implementacije dogovorenog, a isto će tako razgovarati i o cjelovitoj normalizaciji odnosa i radu na razini predsjednika”, izjavila je glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič.

Bilateralni sastanci, pa zajednička radna večera 

Kocijančič je potvrdila i da se zbog neuspjeha u postizanju dogovora tijekom ovotjednog kruga tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine u vezi s formiranjem zajednice srpskih opština, energetike i slobode kretanja neće otkazivati ili odgađati sastanak Vučića i Thacija.

Predsjednici Srbije i Kosova, prema saznanjima Tanjuga dobivenim iz diplomatskih izvora u Bruxellesu, trebali bi se sastati s Federicom Mogherini kasno poslijepodne.

Zajedničkoj radnoj večeri prethodit će bilateralni razgovori Vučića i Thacija s Mogherini.

Izvor: Agencije