Vučić i Thaci sastat će se u četvrtak u Briselu

I ovaj sastanak dvojice predsjednika bit će održan uz posredovanje Federike Mogherini (Arhiva)

Sastanak pregovaračkih izaslanstava Srbije i Kosova bit će održan u četvrtak u Bruxellesu, uz posredovanje šefice europske diplomacije Federike Mogherini, potvrdila je Služba za vanjske poslove Europske unije.

Mogherini će tom prilikom posredovati sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Kosova Hashima Thacija.

“Očekuje se da će Vučić i Thaci na sastanku potvrditi spremnost u intenziviranju napora da se postigne pravno obvezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što je od suštinske važnosti za njihov europski put”, navedeno je u najavi susreta.

Prethodno su se dva predsjednika u Bruxellesu trebala sastati početkom rujna, ali je tada Vučić odlučio da neće razgovarati s Thacijem.

Ranije je Mogherini imala odvojene susrete s njima dvojicom, no nije bilo trilateralnog susreta.

‘I dalje ima teškoća’

Mogherini je tom prilikom priznala da “teškoća ima i dalje”, ali i najavila da će sljedeći susret sazvati uskoro.

Tada je potvrdila kako je imala više krugova razgovora s Vučićem i Thacijem, bilateralno o svim temema koje su na stolu.

“Vjerujem u punu posvećenost obojice predsjednika da nastave proces pregovora i u sljedećim mjesecima postignu pravno obvezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sukladno međunarodnom pravu”, kazala je Mogherini.

Iz EU-a su tada poručivali kako je na Srbiji i Kosovu da razmotre “različite ideje” i vide “što je moguće, a što ne” kao temelj za eventualni kompromis i sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Izvor: Al Jazeera i agencije