Vučić i Palmer saglasni da su takse prepreka dijalogu

Vučić je poručio da će uraditi sve što može da Srbija izgradi bolje odnose sa SAD-om (Tanjug)

Predsednik SrbIje Aleksandar Vučić i visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer saglasili su se u Beogradu da su takse na uvoz srpske robe prepreka dijalogu Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić preneo je novinarima da je ukazao svom američkom sagovorniku da su neistinite priče u delu zapadne javnosti kako je Srbija iskoristila to što je Priština uvela takse da “zatvori” dijalog Beograda i Prištine.

“Rekao sam mu da je suština u tome – kako da razgovarate sa nekim ko sprečava protok robe i usluga u 21. veku”, rekao je Vučić.

“Ako niste u situaciji da prebacite keks sa jedne na drugu teritoriju, a o čemu onda drugom da razgovarate? A treba da govorimo o mnogo komplikovanijim i važnijim pitanjima”, zapitao je Vučić.

Istakao je da je sa Palmerom imao veoma otvoren i konkretan dijalog i da su pre svega razgovarali o odnosima Beograda i Prištine, zastoju u dijalogu i razlozima za njega i kako da Srbija i SAD ulože napor da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu.

Vučić podseća da su pozicije dve zemlje različite, s obzirom na to da je SAD priznao nezavisnost Kosova, ali da su apsolutno saglasne da se samo razgovorima i pregovorima i uz očuvanje mira i stabilnosti i poštovanjem interesa i Srba i Albanaca može da dođe do nekog rešenja.

Palmer uvjeren da sastanak u Parizu vodi ka sporazumu

Dodao je da su razgovarali i o tome kako da se za Srbe na Kosovu uspostavi normalan svakodnevni život i o drugim temama.

Vučić je poručio da će uraditi sve što može da Srbija izgradi bolje odnose sa SAD-om, ali da to ne znači da ne sme da govori o tome šta misli o NATO-ovoj agresiji na Srbiju i odnosima sa SAD-om u prošlosti.

“Ako Srbija misli da treba da ide u budućnost, a da sa SAD-om ima loše odnose, nađite drugog predsednika i drugu vladu”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa Palmerom u Beogradu

Palmer je izrazio uverenje da će sastanak u Parizu o Kosovu 1. jula biti konstruktivan i da će “povesti Beograd i Prištinu ka sporazumu, koji bi doneo normalizaciju odnosa”.

Na pitanje da li će se SAD aktivnije uključiti u te pregovore kako bi pomogao da se ubrza proces rešavanja odnosa Beograda i Prištine Palmer je istakao da SAD u potpunosti podržava ono što njegovi evropski partneri i saveznici rade na olakšavanju dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić nije siguran da će biti sastanka u Parizu

“Ne mogu da vam kažem kakav će biti ishod razgovora u Parizu, ali smo sigurni da je zajednički cilj i zajednička borba da se nađe rešenje, koje donosi sporazum sa ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Verujemo da će sastanak u julu biti konstruktivan i da će povesti obe strane ka sporazumu”, rekao je Palmer.

Predsednik SrbIje izjavio je da je Srbija spremna za sastanak u Parizu o Kosovu, ali da nije siguran da li će tog sastanka biti.

“Mi smo uvek spremni, željni razgovora, dijaloga i kompromisa, ali postoje stvari koje isključuju svaku mogućnost normalnog odnosa”, rekao je Vučić.

“Ne mislim da iko želi da još jednom čuje kako neko neće da ukida takse. Ali, najvažnije je da svi, zajedno sa nemačkim i francuskim partnerima, učinimo da se sačuvaju mir i stabilnost. Ipak, stvari su uvek mnogo važnije od jednog, dva ili pet sastanaka i suština je uvek ispred forme”, istakao je Vučić.

Takođe je rekao da se nada da će Srbija i njeni zapadni partneri umeti i uspeti da urade nešto, ako ne sada u Parizu, onda u nekoj bliskoj budućnosti, da dođe do suštinskog nastavka dijaloga.

Izvor: Agencije