Vučić i Mustafa nakon 17 sati bez dogovora

Mustafa, Mogherini, Vučić: Datum održavanja sljedeće runde dijaloga zavisi od visoke predstavnice EU-a (Anadolija)

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena je noćas poslije 17 sati razgovora u Briselu, bez dogovora, javlja reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je novinarima da dvije delegacije nisu postigle dogovor ni o jednom pitanju.

„Nažalost, nismo postigli dogovor ni o jednoj tački“, rekao je Vučić novinarima, izlazeći iz zgrade Europske službe za vanjske poslove.

Rekao je da su dvije delegacije bile veoma blizu postizanju dogovora o Zajednici srpskih općina (ZSO), koja je bila jedna od četiri teme o kojima se prethodni dan razgovaralo.

„Prištinska delegacija nije želela da prihvati čak ni ona ovlašćenja za ZSO koje imaju opštine, a to su ovlašćenja u domenu urbanog planiranja, zdravstva i ekonomskog razvoja“, precizirao je premijer Srbije.

Spreman preuzeti odgovornost

Dodao je da je napredak postignut i u vezi sa telekomunikacijama, ali da sporazum nije finaliziran.

„Uspeli smo da sačuvamo imovinu ‘Telekoma’ i dogovorili smo se da pozivni brojevi prema centralnoj Srbiji ne budu naplaćivani kao međunarodni“, rekao je Vučić.

O preostale dvije tačke dijaloga nije postignut praktično nikakav napredak, ukazao je premijer Srbije.

„Strahujem da je prištinska strana došla ovde da ne potpiše sporazum“, rekao je Vučić i dodao da je beogradska delegacija pregovarala u dobroj vjeri i bila spremna da se dogovori.

Vučić je kazao da ne zna kada će biti sljedeća runda briselskog dijaloga.

Na pitanje hoće li činjenica da u ponedeljak nije postignut sporazum imati posljedice na europske integracije Srbije, Vučić je rekao da na to ne može odgovoriti, ali da je on lično spreman na sebe preuzeti svu odgovornost i sve posljedice.

Mustafa: Sve četiri teme u paketu

Kosovski premijer Isa Mustafa je novinarima rekao da je postignut napredak u vezi sa ZSO-om i telekomunikacijama, ali da njegova delegacija nije mogla prihvatiti zahtjeve beogradske strane.

„Oni su tražili izvršna ovlaštenja za ZSO, a to je protiv našeg zakona i ustava“, objasnio je Mustafa.

Potvrdio je kako je došlo do napretka u vezi sa telekomunikacijama i da je postignut dogovor o medunarodnom pozivnom broju za Kosovo, ali da sporazum nije potpisan, jer međunarodna zajednica želi da sve četiri teme budu potpisane u paketu.

Rekao je da datum održavanja sljedeće runde dijaloga zavisi od visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini.

Obaveze Mogherini

Mogherini je istakla da je finaliziran tekst dva sporazuma, o uspostavljanju ZSO-a na Kosovu i telekomunikacijama.

„Finalni politički dogovor, međutim, nije postignut“, konstatirala je Mogherini u saopćenju, dodajući da će se odmah razmišljati o budućim koracima.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine počeo je u ponedjeljak ujutro oko 09:00, a nastavljen je nakon 20:30, da bi se završio u utorak poslije 01:30.

Pauza je data zbog popodnevnih obaveza visoke predstavnice Mogherini.

Na dnevnom redu su bila četiri krupna pitanja – ZSO, telekomunikacije, energetika i „Park mira“ u Mitrovici.

Izvor: Al Jazeera i agencije